De Correspondent gaat boeken uitgeven

Het journalistieke platform De Correspondent, dat in september een jaar bestaat, gaat boeken uitgeven. Dat schrijft correspondent en uitgever Ernst-Jan Pfauth op de site. Het eerste boek is vanaf 15 september verkrijgbaar en zal worden uitgegeven op een manier die "ook echt bij De Correspondent past".

De eerste publicatie is geschreven door Rutger Bregman, correspondent Vooruitgang die schrijft over ‘de noodzaak van utopisch denken’, en inmiddels goed voor meer dan een miljoen lezers op het platform. Toen Bregman vertelde plannen te hebben voor een boek dat aansluit bij zijn stukken, besloot De Correspondent het zelf uit te gaan geven. Vanaf 15 september is Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen als ebook verkrijgbaar.

Pfauth: "Toen hij ons vertelde een boek te willen schrijven, dachten we: dat gaan we zelf uitgeven. (…) Een boek is een logische volgende stap in het journalistieke proces dat we voor ogen hebben, maar dat moet dan wel gebeuren op een manier die bij De Correspondent past."

De vier punten waarop De Correspondent het uitgeven van ebooks anders wil gaan doen:

Je betaalt voor het ebook veel minder dan voor het papieren boek

Terwijl ebooks normaal gesproken bijna net zo duur zijn als papieren boeken – de reden daarvoor beschrijft Pfauth hier – wil De Correspondent daar echt een verschil maken. Die – vaak onvermijdelijk – hoge prijs werkt het illegaal downloaden van boeken volgens hem deels in de hand. Daarom zal het boek van Bregman tegen een flink lagere prijs worden aangeboden, die nog wel kostendekkend is. Een experiment, aldus Pfauth. Het ebook gaat zeven euro kosten.

Je kunt het ebook makkelijk uitlenen aan vrienden

De meeste ebooks zijn beveiligd, om illegale verspreiding tegen te gaan. De Correspondent is van mening dat die beveiliging uiteindelijk meer kwaad dan goed doet. "Ten eerste heb je de beveiliging met een paar klikken gekraakt, ten tweede verhindert het lezers een ebook uit te lenen aan vrienden." De Correspondent gaat de uit te geven boeken niet beveiligen, waardoor je ze makkelijk aan vrienden of familie uit kunt lenen. "Omdat het percentage illegale ebooks in Nederland tussen de 85 en 90 procent ligt, valt er in die zin alleen maar wat te winnen." Tevreden lezers zullen uiteindelijk op een of andere manier wel een keer betalen, verwacht Pfauth. Bijvoorbeeld door de papieren versie van het boek (die komt er namelijk ook, voor de liefhebbers) aan iemand cadeau te doen, of lid te worden van De Correspondent.

De auteur krijgt een hoger honorarium dan gebruikelijk

De Correspondent gaat de auteur meer betalen dan gebruikelijk. Waar je als schrijver doorgaans via het standaard boekencontract 10 procent aan royalty’s ontvangt, zal dat voor de papieren uitgave verhoogd worden naar 15 procent. Het percentage voor ebooks – 25 procent – blijft gelijk.

Je kunt het boek ook bij De Correspondent zelf bestellen

Het kopen van een boek, print of digitaal, kan direct bij De Correspondent. Het papieren boek zal ook in de boekhandels komen te liggen. Of het daar dan duurder zal zijn en de directe verkoop via het eigen platform in het voordeel zal zijn van de lezer, is niet bekend.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*