De Gelderlander neemt innovatiemanager aan

Dagblad De Gelderlander, Wegeners grootste regionale dagblad, krijgt vanaf 1 november een innovatiemanager. André Vis verruilt zijn hoofdredacteurschap bij Twentsche Courant Tubantia voor de nieuwe positie bij De Gelderlander. Persinnovatie.nl sprak met Vis over zijn nieuwe baan en de wijze lessen die hij in Twente leerde.

Door: Sean van der Steen

Na tien jaar hoofdredacteur te zijn geweest van Twentsche Courant Tubantia, was het tijd om iets anders te gaan doen, vertelt André Vis. Maar vanwaar de overstap naar dagblad De Gelderlander? "Bij Tubantia staat een stevige redactie, een goede infrastructuur en de organisatie is aardig in orde. En niet onbelangrijk; ons financieel resultaat binnen Wegener is goed, dus is het een aardig moment om te kijken of je nog iets anders kunt doen. Bovendien ligt de functieomschrijving bij De Gelderlander in het verlengde wat wij hier bij Tubantia hebben gedaan."

Nieuwe functie bij De Gelderlander

De functie ‘innovatiemanager’ bij De Gelderlander bestaat momenteel nog niet, vertelt Vis. "De nieuwe raad van bestuur is tot de conclusie gekomen dat het resultaat van de Gelderlander opgekrikt moet worden, aangezien het de laatste jaren echt zienderogen is verminderd. Het resultaat van De Gelderlander moet zo snel mogelijk in balans worden gebracht met de andere Wegener-titels."

“Het resultaat van De Gelderlander moet zo snel mogelijk in balans worden gebracht met de andere Wegener-titels.” [Tweet this]

Feitelijk betekent de komst van Vis een nieuwe managementfunctie bij De Gelderlander. Zouden journalisten niet een beter effect hebben op de redactie? Vis denkt van niet: "Als een paar extra journalisten zou betekenen dat het resultaat beter zou worden moet je dat onmiddellijk doen, maar daar is geen enkele garantie voor. Laat ik het anders formuleren: de redactie kan pas sterk zijn als het bedrijf sterk is. En het bedrijf is pas sterk op het moment dat er een goede samenwerking is tussen redactie, sales en marketing." Volgens Vis bestaat die samenwerking bij Tubantia en is dat de reden dat hij de redactie daar op peil heeft weten te houden. "Hoe beter je resultaat, hoe groter je redactie kan zijn."

Portfolio van De Gelderlander onder de loep

Vis gaat als ‘innovatiemanager’ eerst alle uitgaves van Wegener in het verspreidingsgebied van De Gelderlander tegen het licht houden, op zoek naar mogelijke problemen. Vis: "Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar het editiestelsel in het dagblad. Is dat nog up-to-date?" Ook huis-aan-huisbladen komen onder de loep te liggen. "Wegener brengt enorm veel huis-aan-huisbladen uit in dit gebied. Zijn al die bladen financieel in orde, moet je concentreren, of moet je sommige bladen een facelift geven?"

Een andere grote pijler van Vis is wat hij ‘lezersinteractie‘ noemt: "In dit geval betekent lezersinteractie dat je met lezers allerlei zaken gaat doen waar ze voor moeten betalen. Daar waren wij vrij succesvol mee bij Tubantia." Voorbeelden zijn het organiseren van een fietstocht op de Alpe d‘Huez of naar wolven kijken op het grensgebied tussen Duitsland en Polen. "Daar wil De Gelderlander ook mee beginnen en ik denk dat ik daar behulpzaam bij kan zijn."

Datajournalistiek in de regio

Iets anders dat Vis meeneemt uit Twente is zijn ervaring met datajournalistiek. Eerder heeft hij met behulp van subsidie van het Stimuleringsfonds de redactieleden van Tubantia bekendgemaakt met datajournalistiek. "Vorig jaar hebben we de begrotingen van alle gemeenten binnen ons verspreidingsgebied doorgespit. We hebben ontdekt dat bezuinigingen op dezelfde manier worden ingestoken, ongeacht de politieke samenstelling van het college van B en W. Zo hebben we cijfermatig vastgesteld dat het niet zoveel uitmaakt waar je lokaal op stemt, omdat het bezuinigingsplan redelijk vaststaat. Dat is nou journalistiek."

Maar voordat inwoners van de provincie Gelderland zich in de handen gaan wrijven, vertelt Vis dat zulke plannen niet hoog op het to-do lijstje staan. "Ik moet er eerst voor zorgen dat het resultaat beter wordt. We kunnen niet 100 dingen tegelijk gaan implementeren. Maar het is niet uitgesloten dat datajournalistiek een rol gaat spelen."

‘Ik kom niet binnen om mensen te ontslaan’

Hoe dan ook, Vis komt op een interessant tijdstip om de hoek kijken bij De Gelderlander. ‘Operatie Phoenix‘, zoals de laatste bezuinigingsronde bij Wegener wordt genoemd, is net achter de rug en heeft 380 mensen de baan gekost. Of het bezuinigen nu klaar is durft Vis niet te zeggen. "Kosten besparen wil niet per definitie zeggen dat het kosten zijn die aan mensen zijn gebonden. Maar je zal altijd naar de kosten moeten blijven kijken om de resultaten op peil te kunnen houden. Maar er is geen sprake van dat ik binnenkom om mensen te ontslaan. Die macht heb ik ook niet."

Reageer

Geef een reactie

*