De juiste tool voor iedere journalist

Apps voor je smartphone of plugins voor je browser; er komen steeds meer tools die het werk van journalisten makkelijker maken. De Poynter News University verzamelt ze in de Digital Tools Catalog.

Binnen de catalogus kan gefilterd worden op verschillende thema’s. Er kan gekozen worden voor data, social media, video of bijvoorbeeld visualisatie. Daarnaast kan onderscheid gemaakt worden tussen ‘client-based’ of ‘cloud-based’ (een tool die je download, of die in de ‘cloud’ werkt). De zoekresultaten kunnen vervolgens gefilterd worden op populariteit of datum. Journalisten kunnen zelf ook tools toevoegen aan de catalogus, om deze up-to-date te houden.

Om een indruk te geven van de tools die Poynter zoal in de database heeft staan, hieronder een overzicht de hoogst genoteerde per thema.

Analytics – BuzzSumo

Met BuzzSumo ontdek je welke content het beste gedeeld wordt via social media, kan je gedetailleerde analyses uitvoeren en de tool laat je meekijken met de concurrent. Daarnaast laat BuzzSumo zien welke social influencers interessant voor je zijn.

Data – Wedgies

Met Wedgies maak je in een handomdraai enquêtes die via social media of op je eigen site te embedden zijn. Ze zijn aanpasbaar aan je eigen wensen en stijl, deelbaar door anderen en tonen direct de resultaten.

Engagement – Infomous

Infomous wordt een ‘Visual Exploration Platform’ genoemd dat trending topics van vrijwel elke online bron in kaart brengt, relevante content toont en de gebruiker daarmee interactie laat creëren. Simpel gezegd is het een interactieve ‘word cloud’ waar je op termen kan klikken om discussies te zien en interacties aan te gaan.

Mobile – Marquee

De tools van Marquee maken het mogelijke om afbeeldingen, video’s en andere online media te integreren in longreads en teksten te verrijken.

Security – Wickr

Wickr laat je berichten sturen zonder sporen achter te laten. Wickr biedt meer dan alleen het versleutelen van berichten. Zo kunnen berichten alleen gelezen worden op het device waarop ze ontvangen worden en wordt de meta data van bijlages verwijderd.

Social media – Dilmot

Dilmot is een tool voor journalisten en social media managers waarmee Q&A chats opgezet kunnen worden om interactie met lezers te creëren. Dat kan gericht zijn op klantenservice, maar ook als Q&A met bijvoorbeeld journalisten.

Verification – YouTube DataViewer

Deze tool van Amnesty International geeft verborgen informatie bij YouTube-video’s weer. Door de YouTube-url in te voeren worden zaken zoals de datum en het exacte tijdstip van uploaden weergegeven. Ook kan er een ‘reverse image search’ gedaan worden met screenshots uit de video, om te zien waar de video zoal online geplaatst is.

Video – Videolicious

Met Videolicious maak je eenvoudig video’s met je smartphone. Selecteer de foto’s en video’s die gebruikt moeten worden, bepaal de volgorde en lengte, en voeg daar je eigen naam of logo aan toe.

Visualization – Silk

Met Silk kunnen uitgevers eenvoudig data verwerken voor online publicaties. Grafieken, kaarten en andere visualisaties zijn binnen minder dan tien minuten te maken.

Workflow – Submittable

Via submittable kunnen lezers bestanden insturen bij nieuwsorganisaties. Via de tool kunnen de inzendingen aan redacteuren toegewezen worden, kunnen ze beoordeeld worden en (eventueel samen met collega’s) bewerkt.

Bekijk hier de volledige database

Reageer

Geef een reactie

*