De ‘perfecte distributie’ van lokale informatie

Een app die pushberichten stuurt als het vuilnis naar buiten moet of als de buurman een vergunning heeft aangevraagd. NDC Mediagroep ging al eerder met dit idee van Marten Blankesteijn aan de slag. Nu, drie jaar later, pakt hij het zelf op. "We hadden drie ideeën: Blendle, de Universiteit van Nederland en deze app. Ik ben ontzettend druk, maar wil nog steeds dat hij er komt."

Niet nieuw

Urban Apps moet nieuws en informatie gaan bieden op basis van postcode en voorkeuren. De ‘perfecte distributie’ van lokale informatie, noemt initiatiefnemer Marten Blankesteijn het. Weg van de one-size-fits-all huis-aan-huiskrant die je helemaal door moet spitten voor misschien één relevant bericht. Om het project op te zetten ontvangt Blankesteijn bijna 86.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Het idee opperde hij al eerder bij voormalig werkgever NDC Mediagroep. De uitgever in het noorden ontwikkelde binnen drie jaar slechts twaalf van de beloofde 141 Woonplaatsapps. Het project verliep allerminst van een leien dakje, en het ontbrak de apps aan nieuws op wijkniveau en informatie van een aantal belangrijke bronnen.

Uitvoering cruciaal

Nu gaat Blankesteijn het dus zelf proberen, om te beginnen in Utrecht en later, als het goed gaat, ook in de andere grote steden. De Utrechtse nieuwssite DUIC.nl is aan boord en zal onder meer voor een groot deel van de nieuwsvoorziening gaan zorgen. Andere aandeelhouders zijn, zo noemt hij ze zelf, een groepje Utrechtse media-ondernemers.

Dat de Woonplaatsapp niet heel succesvol is gebleken staat Blankesteijn niet in de weg: "Alles staat of valt met de uitvoering", zegt hij. "En dat zit hem in heel kleine dingen. Er is natuurlijk niet één killer-feature, maar met design of een geanimeerd knopje kun je duizend keer één procent verschil maken. Je ziet direct of er mensen achter zitten die het vaker hebben gedaan."

Eigen team

Zo’n team moet je niet inhuren maar zelf opzetten, vindt hij: "Toen we dat bij Blendle eenmaal hadden ging het veel harder vooruit." Hoe dat komt? "Een extern bureau is er in de eerste plaats op uit om geld te verdienen. Binnen een eigen team draait het meer om het bouwen van een mooie app."

Momenteel zoekt het consortium van ondernemers dan ook naar een manier om mensen in dienst te nemen. Daarvoor is de subsidie van het Fonds niet toereikend. Er worden gesprekken gevoerd met eventuele investeerders, waaronder De Persgroep. Blankesteijn wil er verder niet veel over kwijt. Behalve dat het waarschijnlijk nog wel een paar maanden gaat duren.

Mocht het niet lukken voldoende investeerders te vinden, dan stort Blankesteijn de subsidie terug. "Ik wil het goed besteden. Ik ga niet gewoon maar beginnen en stoppen als het geld op is." Waarom is er dan überhaupt subsidie aangevraagd? "De subsidie helpt in die gesprekken. Je kunt zeggen dat er al iets is en de partijen weten dat we zelf de andere helft van het geld zullen ophoesten".

Formule ontwikkelen

Het op te zetten team staat twee belangrijke taken te wachten. In de eerste plaats moet er een eigen database gebouwd worden waarin de content van alle externe bronnen wordt verzameld en verrijkt. "Dat is nodig omdat je niet van iedereen kunt verwachten dat ze hun content aan gaan passen aan jouw systeem."

In de tweede plaats moet alle informatie worden gesorteerd op relevantie voor de gebruiker. Dat is nog best ingewikkeld, meent Blankesteijn: "Stel je voor, er gebeurde gisteren iets opvallends in de eigen straat van de gebruiker, maar vandaag nog iets veel groters in de binnenstad. Wat is dan meer van belang? Daar moeten we een formule voor gaan bedenken en dat is een proces van vallen en opstaan."

Is er wel tijd voor dit project, naast Blendle? "Ik heb er lang over nagedacht of ik dit wel moest doen, maar Urban Apps was naast Blendle en de Universiteit van Nederland een van onze ideeën en ik wil gewoon dat het er komt. Ik woon in de binnenstad van Utrecht en moet nog altijd nieuws over Leidsche Rijn, wat me niet interesseert, doorspitten voor die ene vergunningaanvraag die ik wel belangrijk vind."

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*