De Schrijftafel gaat live

Het is zover: vanavond gaat de Schrijftafel live! Het waren drukke maanden die Nina Schuyffel, Mirjam Remie en ik doormaakten, maar nu is-ie er: de eerste portfoliowebsite met verhalen van nu door journalisten van morgen. Een terug- en vooruitblik.

Door: Anne-Martijn van der Kaaden

Het begon allemaal op een druilerige ochtend in november. Wij, drie studenten journalistiek, dronken koffie in een Amsterdams café. We hadden het over de mooie journalistieke producties van onze studiegenoten en hoe zonde het was dat alleen wij die konden lezen of bekijken. Helemaal, bedachten we, omdat het tegenwoordig zo belangrijk is om jezelf te laten zien. Wat zou het eigenlijk handig zijn als er één mooie plek zou zijn waar jonge journalisten hun werk in de etalage kunnen zetten. En waar redacties met één druk op de knop overzicht hebben over het journalistieke talent van nu…

‘Huh? Bestaat zoiets dan nog niet?’ Dit kregen we vaak te horen als we vertelden over het idee dat op die ochtend in november was ontstaan. Nee dus! Steeds meer raakten we ervan overtuigd dat dit platform er moest komen. We namen deel aan The Challenge van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, een wedstrijd voor innovatieve journalistieke ideeën. Tijdens de vele masterclasses kreeg de Schrijftafel vorm, we schreven een business- en een activiteitenplan. En… we wonnen! Dankzij de subsidie die we van het Stimuleringsfonds ontvingen konden we vrijwel meteen aan de slag.

Een volgende mijlpaal: onze nominatie voor De Tegel Toekomst Prijs. Voor een volle zaal in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag presenteerden we op 27 maart ons plan voor de eerste portfoliosite voor jonge journalisten. Jeroen Overbeek van de NOS had ons de weken daarvoor met confronterende opnames en veel wijze lessen klaargestoomd voor een krachtige presentatie. (In de woorden van Jeroen: Pit! Power! Passie!)

Een waanzinnige campagne

De afgelopen maanden werkten we in het Nieuwsatelier hard aan het opzetten van de Schrijftafel. We spraken met opleidingen en studenten, en héél vaak met onze websitesbouwers van Studio Airport. Dit jonge ontwerpbureau uit Utrecht slaagde er steeds weer in onze ideeën razendsnel om zetten in functionele toepassingen. Ook zetten zij een waanzinnige campagne op met onder meer dit supergave filmpje waarin het concept van de Schrijftafel nog eens duidelijk wordt uitgelegd.

Het werd een zomer vol vergaderingen op onmogelijke tijdstippen, want ons werk voor de Schrijftafel deden we naast onze dag- avond- en weekenddiensten bij de Volkskrant en NRC. Dat het allemaal niet voor niets was zagen we op 27 september, toen we bij Studio Airport in Utrecht voor het eerst mochten rondkijken op de site. De Schrijftafel was af! Volgende stap: testen, testen, testen.

En nu is het dan zover: de Schrijftafel gaat live! Vanaf vanavond kunnen alle jonge journalisten in Nederland op de website laten zien wat ze in huis hebben, en kunnen onze gebruikers er vele originele, frisse verhalen vinden. Wij zijn heel trots op het resultaat en vieren onze lancering vanavond met bier en bitterballen in het prachtige Compagnietheater.

Toekomst

En nu? Eigenlijk begint het pas, zeiden we deze week tegen elkaar. De komende maanden zullen we de Schrijftafel blijven promoten en zorgen dat iedere jonge journalist in Nederland van ons hoort. Daarnaast zullen we nadenken over manieren om de Schrijftafel nóg beter te maken. Hoog op onze verlanglijst staat een responsive versie van de site en een manier om journalistieke research een plekje te geven. Ook zoeken we naar partners die de Schrijftafel verder kunnen helpen. Want natuurlijk willen we dat de Schrijftafel ook over een jaar (en over tien, twintig, vijftig, honderd jaar) nog bestaat. Vind jij dat ook, en heb je een suggestie of een goed idee? Je kunt onder meer hier contact met ons opnemen.

Lieve fans van de Schrijftafel en iedereen die ons in de afgelopen maanden heeft geholpen: bedankt! Zonder jullie hadden we dit nooit voor elkaar gekregen. Wij zijn trots en blij en kunnen niet wachten tot vanavond. Jullie?

Meer Schrijftafel

The Challenge

Heb jij ook een goed idee om de journalistiek te vernieuwen? Doe dan mee aan The Challenge! Klik hier voor meer informatie.

Reageer

Geef een reactie

*