Diversiteit op de journalistieke werkvloer

21467-950-584

De jaarlijkse Nacht van de Journalistiek, afgelopen zaterdag in Nieuwspoort Den Haag, ging dit jaar vooral over het diversiteitsvraagstuk. Hoe belangrijk is diversiteit op een redactie? En leidt meer diversiteit ook tot betere journalistiek?

“Hoeveel mensen hier kennen een Nederlandse redactie waar meer dan 10 procent van de mensen een kleurtje heeft?” vraagt gespreksleider Frénk van der Linden aan een zaal vol vooral jonge journalisten. Niemand steekt zijn hand op. Het is precies de respons die Van der Linden leek te verwachten. Diversiteit is nog ver te zoeken op veel grote journalistieke redacties. Maar is dat erg? Tijdens de Nacht van de Journalistiek waren verschillende geluiden te horen.

Van ‘nerdy blanke natuurkundestudenten’ tot ‘hiphopliefhebbers met hoofddoekjes’

Wiegertje Postma, hoofdredacteur van Vice Nederland, laat zien hoe divers de redactie van Vice is. Met verschillende verhalen op verschillende kanalen probeert het merk een heel divers beeld te geven aan een nieuwe generatie. Er werken ‘nerdy blanke natuurkundestudenten’ bij het wetenschapskanaal Motherboard en ‘hiphopliefhebbers met hoofddoekjes’ bij het muziekkanaal Noisey. Daarnaast heeft Vice volgens Postma het voordeel dat het redacties heeft in 36 landen. Op die manier kunnen ze door middel van vertalingen vaak een beeld uit de eerste hand geven van de situatie in een land. “Waar zit ik zelf mee en hoe kan ik dat op maatschappelijk niveau vertellen. Daar komen de echt goede, aangrijpende verhalen uit”, vertelt Postma.

‘Het is ons vak om ons te verdiepen in anderen’

Volgens Wilma Haan, chef nieuws bij het Parool en voorheen adjunct hoofdredacteur bij Nu.nl, wordt het journalistieke vakmanschap wel eens onderschat in discussies over diversiteit op redacties. “Het is ons vak om ons te verdiepen in anderen. Dat vakmanschap vind ik belangrijker dan welke achtergrond dan ook”, zegt ze tijdens haar workshop. Wel is het volgens haar belangrijk om te blijven streven naar diversiteit.

Op deze avond is Ruchi Tandon de enige die een écht buitenstaanders perspectief heeft. Tandon is Brits, werkt voor de BBC en maakt zich al meer dan een decennium sterk voor een meer divers media-aanbod. Waar grote Nederlandse kranten vaak geen diversiteitsprogramma hebben, is BBC Diversity een van de speerpunten van de omroep. “Ik woon in Birmingham, waar 21 procent van de bevolking zich als moslim identificeert. Omdat veel verhalen over moslims negatief zijn, heeft dat een hele negatieve impact op de gemeenschap”, legt ze uit. Het is volgens haar daarom belangrijk om een breed en divers netwerk te hebben met regionale grassroots initiatieven. Van artikelen tot podcasts en sociale media. Ook Tandon benadrukt het punt dat Vice hoofdredacteur Postma eerder op de avond maakte: “Je moet wat geven om het verhaal dat je maakt.”

‘Deze avond voelt vooral als scherpstellen’

Over meer culturele diversiteit op redacties zijn de meningen van de sprekers verdeeld. Na afloop vat een studente journalistiek De Nacht van de Journalistiek samen op een manier die de sprekers wellicht hoop geeft: “Deze avond voelt vooral als scherpstellen. Waarom je dit beroep wil gaan doen. Het geeft veel energie.” En ondanks dat Van der Linden nog zegt: “Bezorgers van kranten krijgen tegenwoordig meer geld dan de mensen die ze volschrijven”, lijken de meeste bezoekers weg te gaan met dat aloude gevoel dat Postma en Tandon benadrukken: dat verhalen maken waar je iets om geeft, het begin van goede journalistiek is. Wanneer dat op een diverse redactie gebeurt, wordt het journalistieke product dat je maakt steeds meer een afspiegeling van de samenleving.

De uitspraak “Ik weet niet of diversiteit heel belangrijk is” is uit het artikel gehaald omdat Haan niet kon reageren op de uitspraak van Frans Jennekens (projectleider diversiteit bij de NTR) die dit als schokkend benoemde tijdens de Nacht. De quote gaf in koppeling met het ‘schokkend’ van Jennekens een ongenuanceerd beeld van haar uitspraken tijdens de workshop. “Wat mij betreft heb ik dat niet op die manier gezegd”, aldus Wilma Haan. “Ik vond het vervelend dat ik niet kon reageren want volgens mij zijn meneer Jennekens en ik het gewoon helemaal met elkaar eens wat dit betreft.”

Reageer

Geef een reactie

*