Doelstelling niet gehaald, toch tevreden

Een koppeling maken tussen burgerparticipatie en onderzoeksjournalistiek, dat was de doelstelling waarmee het project Input in januari 2013 begon. Er kwam een app waarbij bezitters van een iPhone of iPad mee konden doen met onderzoeken vanuit de NTR/VPRO. De onderzoeken zouden uiteindelijk gebruikt worden in programma’s van de omroepen, maar ook beschikbaar zijn voor journalisten. Diverse programma’s hebben gebruik gemaakt van de app, maar de journalisten moeten nog bereikt worden.

Het Stimuleringsfonds voor de Pers stelde voor het ontwikkelen van de app 38.491 euro beschikbaar, waarmee deze vorig jaar is ontwikkeld voor iOS. Doordat er verder geen financiers zijn gevonden, laat de Android-versie nog op zich wachten.

Door: Eef Berends

Tevreden

Ondanks het uitblijven van de Android-app is projectmanager Karin Wijkmans wel tevreden. "We zijn tevreden met wat hij kan, hoe hij eruit ziet en wat het uiteindelijk is geworden. We zien echt verschillende voordelen ten opzichte van ‘gewone’ online enquêtes. Je krijgt toch andere resultaten als mensen iets direct moeten beantwoorden via hun iPhone of iPad dan wanneer ze achter een computer gaan zitten."

Uiteindelijk zijn er bij het ontwikkelen van de app veel aanpassingen gedaan ten opzichte van het originele plan. "Bij het maken van de app kwamen we erachter dat veel dingen niet haalbaar zijn. Voor sommige onderzoeken zijn er bijvoorbeeld hulpstukken nodig die wij als omroep niet hebben en ook niet kunnen verspreiden. Dit zou in de toekomst eventueel wel kunnen als we samenwerken met universiteiten."

Factcheckers en Vroege Vogels

Programma’s als Factcheckers, Vroege Vogels, Tegenlicht, NTR Podium en Holland Doc hebben gebruikt gemaakt van de app. Het ene onderzoek was daarbij succesvoller dan het andere. Als voorbeeld van een zeer geslaagd onderzoek noemt Wijkmans een onderzoek naar het eten van insecten. "Het werd opgepakt door AD online en later nam ook een wetenschapper contact op die de resultaten interessant vond voor zijn eigen onderzoek."

In andere gevallen is de beoogde koppeling tussen de journalistiek en de wetenschap te weinig gemaakt. Wijkmans wil dit in de toekomst wel meer gaan stimuleren. "Ik hoop dan ook dat we in de toekomst vaker met journalisten samen kunnen werken die een stimulans aan ons project kunnen geven."

Android-versie

Door het ontbreken van de Android-versie van de app "loop je toch een grote groep mis", vertelt Wijkmans. "Uiteindelijk zitten we nu op ongeveer 5500 gebruikers, en dat valt me toch wel mee. We hebben veel positieve respons gehad, maar doordat sommige mensen niet mee konden doen, zagen we ook veel teleurstellende reacties."

"Het is ook lastiger om de resultaten te kunnen verantwoorden," vindt Wijkmans. "Door het ontbreken van een Android-versie was het moeilijk om een doelgroep te bepalen en te bereiken. In de toekomst hopen we breder uit te kunnen rollen en dan ook, samen met andere partijen, meer met de resultaten te kunnen doen."

"Dat er niet meer mensen aan de onderzoeken hebben meegedaan, heeft ook te maken met de moeite die we zelf in het project hebben gestoken. Er zijn via onze programma’s, sociale media en onze websites wel oproepen gedaan voor de onderzoeken, maar dit had nog wel meer gekund."

Toekomstplannen

"Op dit moment hebben we nog één onderzoek in de lucht zitten, maar werken we vooral aan de mogelijkheden van de app voor de toekomst. Een redacteur is daar een paar uur per week mee bezig. Op dit moment zoeken we naar programma’s die in de toekomst gebruik willen maken van de mogelijkheden van de app. We hebben eerst meer titels nodig en dan komt er hopelijk ook meer financiering vanuit andere partijen, zoals de NPO en eventueel universiteiten."

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*