Een journalist onder de vampiers

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en verwoed serie- en muziekliefhebber. In 2014 doet hij opnieuw een onderzoek naar de stand van de journalistiek in de regio. Om niet geheel te verdrinken in cijfers, blogt hij in zijn vrije tijd maandelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Een journalist onder de vampiers

Wanneer er op het Fonds een keer niet gesproken wordt over belangrijke journalistieke innovaties, gaat het dikwijls over televisieseries. Mag het stokje dezer dagen worden overgenomen door het WK, binnenkort gaat het gewoon weer over de politieke verwikkelingen in Game of Thrones of de onevenaarbare hufterigheid van Hugh Laurie als House, M.D. Opvallende afwezige in deze doorgaande seriediscussie is True Blood, over vampiers in Louisiana die synthetisch bloed drinken en als gelijken behandeld willen worden. Wellicht dat ‘de beet van Suárez’ daar verandering in zal brengen.

Vampiers draven op in talkshows

Bij gelegenheid staat de journalistiek zelf centraal in televisieseries; denk aan HBO’s The Newsroom of seizoen 5 van The Wire, waarin The Baltimore Sun een prominente rol speelt. Ofschoon ook in True Blood nieuwsmedia figureren – vampiers draven op in talkshows om het publiek van hun goede bedoelingen te overtuigen – ontbreekt een journalist van het formaat Daniel Malloy. In de film Interview with the Vampire werpt deze zich op als de chroniqueur van de in het leven (na de dood) teleurgestelde bloedzuiger Louis. Niet zonder risico overigens, zoals aan het einde van de film blijkt.

Wannabe onderzoeksjournaliste

‘Uit het leven gegrepen’ als we het (waargebeurde) verhaal over journalist Susan Walsh mogen geloven. Deze wannabe onderzoeksjournaliste verdween midden jaren 90, nadat zij steeds dieper was afgedaald in de kringen van de New Yorkse vampiers. Pardon? Jawel, downtown Manhattan is vergeven van de lieden die getooid met een fluwelen cape en een paar hoektanden op maat tochtige kelders onveilig maken.

Klinisch psychologe Katherine Ramsland dook in deze verdwijningszaak én de vampier-subcultuur. Behalve cultureel-antropologische inzichten leverde haar boek Piercing the Darkness weinig antwoorden op over het lot van Walsh – waren het vampiers of toch gewoon de Russische maffia, wier praktijken zij eerder versloeg voor The Village Voice?

Psyche van de vampier

Afgelopen mei verscheen een bericht op de website van The Telegraph, waarin melding werd gemaakt van een Engelse professor psychologie die het plan heeft opgevat om de psyche van de vampier vanuit een meer academische invalshoek te doorgronden. Met behulp van een questionnaire wil hij circa 15.000 Engelsen ondervragen die beweren op de een of andere manier een echte vampier te zijn.

Altijd oppassen geblazen bij wat je je daarmee op de hals haalt: in de film The Hunger raakt een academicus, gespecialiseerd in voortijdige ouderdomsverschijnselen, verstrikt in de netten van een eeuwenoude vampier gespeeld door Catherine Deneuve. Haar ‘donor’ David Bowie is in rap tempo aan het verouderen en dreigt haar te ontvallen. In de openingsscène zien we hoe Bowie en Deneuve in betere tijden een nachtclub bezoeken waar übergoths Bauhaus een versie van hun culthit Bela Lugosi’s Dead ten beste geven.

Misschien is Lugosi gewoon nog onder ons en ligt hij ergens te slapen in een tochtige kelder van de Russische maffia in downtown Manhattan…

Kijk en luister

Te vinden op: In the Flat Field

Reageer

Geef een reactie

*