Een muzikaal eerbetoon aan 112-nieuws

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de waakhond in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: een muzikaal eerbetoon aan 112-nieuws.

Voor de verandering een blog-experiment met maar liefst vier nummers, bij wijze van eerbetoon aan een van de meest populaire nieuwstypes van dit moment: berichtgeving voortkomend uit 112-meldingen, ook wel ‘hulpverleningsnieuws’ genoemd.

Race naar het nieuws

Dit zijn berichten waarvoor meldingen via het alarmeringsnetwerk P2000 als basis fungeren. Dat is informatie die verspreid wordt om hulpdiensten naar de plek des onheils te dirigeren, maar die ook uit de lucht geplukt kan worden door (burger)journalisten en (hobby)fotografen. Net als de ambulance en de brandweer snellen zij als de wiedeweerga af op ongelukken, branden en ander onheil in de hoop als eerste verslag te kunnen doen in woord en bovenal in beeld.

The Move: Fire Brigade

Een belangrijk onderdeel van het vorig jaar verschenen onderzoek naar het nieuwsaanbod in de regio vormde onze zoektocht naar zelfstandige journalistieke initiatieven, die onafhankelijk van uitgevers en omroepen het nieuws uit hun gemeente of plaats verslaan. Binnen deze groep, die in de wetenschappelijke literatuur ook wel hyperlocals wordt genoemd, vonden we talloze websites die volledig gewijd bleken aan 112-nieuws.

Eenzame waakhonden op een zolderkamer

Dit waren niet de nieuwssites van (burger)journalisten die we in eerste instantie op het oog hadden; de eenzame waakhonden van de democratie die ergens op een zolderkamer in de provincie kritische stukjes zitten te tikken over het lokale bestuur. Aggregatiesites waren het evenmin, al leken sommige 112-berichten qua structuur verdacht veel op overgeschreven politieberichten. Daarentegen constateerden we dat deze sites wel degelijk eigen content publiceren, in de vorm van foto’s, filmpjes en korte bijschriften. Een groot verschil met de praktijk van sommige dagbladen en omroepen waar we de afgelopen maanden bij het vervolgonderzoek op stuitten: daar werden politieberichten niet alleen doorgeplaatst, maar werd er ook nog eens het copyright over geclaimd.

Dead Kennedys: Police Truck

Wat moesten we als onderzoekers nu met al die verzamelplaatsen van 112-nieuws, die soms meer aandeden als een altaar voor de plaatselijke bestrijders van rampspoed? Sites die zich Peter’s Hot News noemen en die – heel toepasselijk – de inslaande brand bij de buren op de gevoelige plaat komen vastleggen. Of de ‘journalist’ die zich vereenzelvigt met de legendarische Kilroy en die 112-nieuws aanvult met foto’s van verkeershumor en vermeende UFO-landingsbanen in de provincie Drenthe?

Serieus werk

Door het af te doen als non-nieuws zouden we voorbijgaan aan het feit dat hier in een behoefte wordt voorzien: de websites van kranten en omroepen staan er niet voor niets vol met 112-nieuws. Het argument dat het niet om professionele journalisten zou gaan maar om ‘112-cowboys’, blijkt evenmin steekhoudend. De vormgeving van sommige 112-sites mag dan doen denken aan een poster van een goedkope actiefilm, maar getuige de disclaimer die je op veel van dit soort websites aantreft, zijn de makers zich wel bewust van hun verantwoordelijkheden. En ook plichtsgetrouw: HU-lector Piet Bakker vertelde ooit over een fotograaf die het tankstation van zijn werkgever dichtgooide om op 112-meldingen af te gaan.

Zoveel ongelukken en inbraken, maar je leest nooit iets over de (goede) afloop, verzuchtte diezelfde Piet Bakker recent. Kennelijk zijn er genoeg mensen om achter de hulpverleners aan te jagen, maar is niemand beschikbaar voor het maken van rechtbankverslagen. Dat geeft inderdaad te denken… Minstens zo raadselachtig is de frequentie waarmee er de laatste tijd politiehelikopters boven de stad hangen. Ofschoon hier vast wel een zorgvuldige afweging bij komt kijken, kan ik me soms niet aan de indruk kunt onttrekken dat er gewoon vlieguren gemaakt moeten worden. "Even donuts halen voor de baas", zou mijn vader zeggen.

Bloc Party: Helicopter

Enkele maanden geleden kreeg Minister van Justitie Ivo Opstelten Kamervragen voor zijn kiezen over het aanwenden van P2000-meldingen door de media, met alle potentieel kwalijke gevolgen voor de privacy van dien. In een reactie kondigde de minister aan het P2000-systeem op termijn ontoegankelijk te willen maken voor het publiek. Behalve dat hij daarmee toeleveranciers van kranten en omroepen het brood uit de mond zou stelen, knaagt hij daarmee ook aan het fundament van de 112-sites. Getuige de reacties die ik aantrof op 112kaatsheuvel.nl levert dit signaal van de overheid onbedoeld voer op voor samenzweringstheorie├źn. Genoeg om de ambulance blues van te krijgen.

Neil Young: Ambulance Blues

Te vinden op Move, Give Me Convenience or Give Me Death, Silent Alarm en
On the Beach

Reageer

Geef een reactie

*