Een onderbouwde mening voor iedereen

Op de website Argu.co worden ingewikkelde onderwerpen opgebroken in voor- en tegenargumenten. Het doel: onderbouwde meningen toegankelijker maken en zo de democratie versterken. "Het publieke debat is nu vaak een chaos."

Door: Menno van den Bos

Hoe meer meningen over een onderwerp, hoe lastiger om er zelf een te vormen. Daar liep oud-student Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement Joep Meindertsma drie jaar geleden tegenaan toen hij googelde op ‘kernenergie’.
“Er kwam een golf opiniestukken en andere subjectieve informatie over kernenergie op me af. Ik had behoefte aan een helder overzicht van alle voor- en tegenargumenten, maar dat bleek niet te bestaan. Toen ging ik zelf nadenken over hoe zo’n overzicht eruit zou kunnen zien.”

Al gauw ontwikkelde Meindertsma met hulp van zijn goede vriend Thom van Kalkeren een eerste versie. Die groeide uit tot Argu: een discussieplatform dat voor verschillende onderwerpen een overzicht van voors en tegens biedt. Elk thema wordt teruggebracht tot enkel inhoudelijke argumenten. En dat is een groot contrast met hoe het er op de rest van het internet aan toegaat, zegt Meindertsma. “Met name op sociale media zijn discussies vaak chaotisch: allerlei argumenten lopen door elkaar en onderbuikgevoelens spelen een grote rol. Er is geen structuur of overzicht. Hetzelfde geldt vaak voor journalistieke media. Die worden bovendien sterk geleid door wat scoort.”

Uitgekleed

Op Argu kan iedereen zich registreren en een idee plaatsen. Vaak gaat het om actuele politieke kwesties, zoals het basisinkomen. Onder elk onderwerp kunnen argumenten worden toegevoegd: links voor, rechts tegen. Elk van deze argumenten is op zijn beurt ook weer afgebakend zodat het los kan worden besproken. Meindertsma: “Een mening is vaak een heel complex, deels emotioneel en deels rationeel ding. Het is juist de kunst om een mening te ontleden in voor- en tegenargumenten. Door op deze manier een discussie weer te geven wordt je gedwongen om kritisch te kijken naar je eigen mening en helder te krijgen waarom je iets vindt.”

Een onderbouwde mening vormen wordt zo makkelijker dan ooit en dat is goed voor de democratie. “Met een goed onderbouwde mening kunnen burgers beter bepalen welke partij hen het best vertegenwoordigt. Als mensen niet goed geïnformeerd zijn, kunnen politici de meeste stemmen behalen door in te zetten op populisme en oneliners. Maar als de politiek merkt dat de burger stemt op basis van de inhoud, zal zij zelf ook inhoudelijker worden.”

Het is niet de bedoeling dat Argu een clubje wordt van goedgebekte internetters die wel van een potje discussiëren houden. “We willen een dienst zijn voor iedereen. Als mensen een onderwerp googelen, moeten ze bij ons uitkomen. Vooral rond verkiezingen. Mensen willen heel graag onderbouwd stemmen, dat zie je aan de populariteit van stemwijzers. Maar waar stemwijzers slechts uit stellingen bestaan, tonen wij het hele plaatje.”

Overheid als financier

Argu raakte vorig jaar in een stroomversnelling dankzij UtrechtInc, de ‘startup-incubator’ van de Universiteit Utrecht. Het team, dat inmiddels uit drie man bestaat, kreeg een kantoorruimte in het universiteitsgebouw en financiering van de Rabobank. Nu hun studies zijn afgerond, willen ze met Argu doorstomen.

Het verdienmodel is al gevonden. Dat is ? enigszins verrassend ? de overheid. “Argu biedt overheden de mogelijkheid om een vraagstuk of beleidsidee voor te leggen aan inwoners. Zij kunnen vervolgens argumenten aandragen. Vooral op lokaal niveau is daar volgens ons animo voor.” De eerste klant van Argu is de gemeente Houten. “Daarnaast zijn we momenteel met een aantal andere gemeenten in gesprek. We hopen in de toekomst ook uit te breiden naar het buitenland, om op Europees niveau onderwerpen inzichtelijk te maken.”

Klik hier voor de site van Argu

Reageer

Geef een reactie

*