En dat in verkiezingstijd’

Ruim drie maanden waren we druk in de weer met het labelen van lokale nieuwsberichten in álle online én offline nieuwsmedia in 21 gemeenten in verkiezingstijd. Petje af voor alle studenten journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle die een belangrijk deel van deze noeste arbeid voor hun rekening namen. Hun taak zit erop en het analyseren van de verzamelde data voor het gezamenlijk onderzoek start deze week.

Door: Quint Kik

Vol vertrouwen tweede fase tegemoet

Chapeau ook voor docent Niek Hietbrink, die de dataverzameling samen met de onderzoekers van het Stimuleringsfonds in goede banen leidde en ervoor heeft gezorgd dat alle studenten met een boeiend paper voor de dag kwamen. Vol vertrouwen gaan we dit najaar de tweede fase van het onderzoek tegemoet, waarin we met twintig verse studenten in dezelfde gemeenten gaan kijken wat er aan lokaal nieuws voorhanden is in een periode zonder verkiezingen.

Flinke portie troubleshooting

Ook als onderzoekers van het Stimuleringsfonds hebben we bepaald niet stil gezeten; naast een flinke portie troubleshooting codeerden wij in 14 gemeenten in de overige provincies al het lokale nieuws afkomstig van regionale dagbladen, weekbladen, regionale en lokale omroepen, hun websites en zelfstandige hyperlocals. Samen met Windesheim is zo een unieke dataset tot stand gekomen waarmee iets te zeggen valt over de kwaliteit van lokaal nieuws.

Haarscherpe 360-graden foto

In de tweede onderzoeksfase dit najaar wordt aanvullend een gebruiksonderzoek uitgevoerd, zodat we naast het aanbod van lokaal nieuws straks ook iets kunnen zeggen over de vraag hiernaar. Aan bijna 6.000 inwoners verspreid over de 21 onderzochte gemeenten zullen vragen worden voorgelegd over hun nieuwsconsumptie in het algemeen en meer in het bijzonder hun interesse in de verslaggeving uit de politieke arena. Specifiek nieuwsgerelateerd gebruiksonderzoek is schaars; mede door dit onderzoek hebben we begin 2015 een haarscherpe 360-graden foto van het lokale journalistieke landschap in handen.

Tussentijdse resultaten begin juli bekend

Op het hoofdkwartier ten kantore van het Stimuleringsfonds wordt vanaf nu druk gewerkt aan een overzicht van tussentijdse resultaten onder de werktitel ‘De waakhond in verkiezingstijd’. Begin juli zullen deze voorlopige uitkomsten bekend worden gemaakt op persinnovatie.nl; oplevering van het volledige onderzoek wordt begin 2015 verwacht.

En dat in verkiezingstijd

Voor wie niet kan wachten, hebben we hier alvast een sneak preview: Bleek in het onderzoek van vorig jaar online 1 op de 6 nieuwsberichten over lokaal beleid te gaan, het aandeel van lokale politiek in de berichtgeving blijkt in het voorjaar onverminderd 17 procent te zijn, en dat in verkiezingstijd. Online troffen we zelfs geen minimale toename van nieuws dat voor de burger van essentieel belang is om zijn of haar stemkeuze te bepalen. In de offline media zien we een zelfde beeld ontstaan: vonden we vorig jaar – weliswaar in een bescheiden groep van 7 gemeenten – ongeveer 33 procent nieuws over lokaal beleid, rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komt de teller niet boven de 30 procent uit.

Lees verder

Reageer

Geef een reactie

*