Nieuws | Blogs

Hebben we gewonnen? Een oerkreet van links. Onze spreekbuis, Benjamin, is opgesprongen en staat met zijn armen in de lucht te glunderen, wij volgen zijn voorbeeld. We hebben gewonnen!

Blog Challenge-winnaar De Beelddenker

The Challenge winnen is een fantastisch gevoel. Het is geen kroon op ons werk te noemen, het is veel meer dan dat. Het is een bevestiging dat je op de goede weg bent. Het geeft frisse moed. Het is extra motivatie. Nee, een kroon is het nog zeker niet: dit is pas het begin!

En dit is niet het eerste begin van De Beelddenker. Tijdens de masterclasses in aanloop naar de finale zijn we aan een stuk door opnieuw begonnen. Nieuwe beginnen maakten een vast onderdeel uit van onze ontwikkeling. Maar de kern van ons idee is altijd hetzelfde gebleven: nieuws brengen aan mensen die niet goed kunnen lezen. Waarmee we ze ook nog eens de gelegenheid geven om beter te leren lezen.

De kern van ons idee is altijd hetzelfde gebleven: nieuws brengen aan mensen die niet goed kunnen lezen

In drie maanden tijd hebben we veel werk verzet en onze presentatie tot in den treure geoefend. Niet alleen tijdens de masterclasses. We gingen langs bij de NOS, het ANP, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en bij Stichting Lezen & Schrijven. Wij hadden een goed idee en men mocht dat gerust weten. Hoofdonderwerp tijdens deze gesprekken was altijd: vindt u dit een goed idee, en hoe zou u De Beelddenker kunnen steunen? Naast dat deze vraag aardig positief werd beantwoord, hebben deze gesprekken ons verder geholpen met het verscherpen van het concept.

Finale

Tijdens de finale draaide het allemaal om de presentatie. Die moest tot in de puntjes en kleinste details perfect zijn. En dat hebben we geweten. Élk woord werd door ons minutieus geïnspecteerd. Moeten we ‘design’ niet vervangen voor ‘ontwerp’? Ja, want we richten ons op de Nederlandse taal. Zullen we ‘vindt hij heel moeilijk’ veranderen in ‘vindt hij moeilijk’? Lange Skype-gesprekken waar de pitch onder het vergrootglas werd gelegd hebben ons meer dan eens van onze nachtrust beroofd.

Het was het allemaal waard. Want wij moesten en zouden winnen. Omdat onze voorspelling is dat De Beelddenker kan bijdragen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Maar vooral omdat we denken dat we mensen die moeite hebben met lezen een stukje zelfverzekerder, zelfstandiger en beter geïnformeerd kunnen maken.

 

Dat toegang niet voor iedereen vanzelfsprekend is, dat mag inmiddels duidelijk zijn

 

Momenteel zijn we aan het ontdekken hoe de media op je af kunnen stormen met vragen en uitnodigingen voor interviews, en hoe mensen op sociale media reageren op onze plannen. Ook zijn we nog aan het ontdekken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan en dat is een leuke, nieuwe ‘Challenge’. En dan denken we ook meteen aan de Tegel Toekomst Prijs die we ontzettend graag willen winnen. Daartoe moeten we het publiek overtuigen van onze overtuiging dat De Beelddenker van toegevoegde waarde is voor de samenleving. Wij pakken de journalistiek bij de wortel aan: toegang tot nieuws. Want dat toegang niet voor iedereen vanzelfsprekend is, dat mag inmiddels duidelijk zijn.

Bekijk hier de genomineerden voor de Tegel Toekomst Prijs en breng je stem uit.

23 maart 2016
510 woorden 2 min. lezen
Tags: The Challenge

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.