Geld verdienen met gebruikte datasets

Met door journalisten opgeschoonde datasets wordt na gebruik in veel gevallen niets meer gedaan, terwijl er veel tijd en dus geld in is gestoken. ProPublica heeft daar iets op gevonden en verkoopt datasets via Data Store.

Datajournalistiek is een nauwkeurige en tijdrovende bezigheid. Het kost vaak heel wat manuren om een dataset gereed te krijgen voor analyse, terwijl er naderhand niets meer mee gebeurd. Zonde, dachten ze bij het Amerikaanse onderzoeksjournalistieke nieuwsbureau ProPublica. In februari dit jaar werd Data Store gelanceerd. Binnen Data Store worden door ProPublica verzamelde datasets aangeboden aan journalisten, onderzoekers en commerciƫle partijen. Datasets die voortkomen uit publieke data via een WOB-procedure kunnen gratis gedownload worden, voor andere data en sets die bewerkt zijn door journalisten vraagt ProPublica bedragen tussen de 200 en 10.000 euro.

30.000 dollar

Data Store is nu ruim vier maanden actief en in die tijd zijn er al 500 datasets gedownload. Het merendeel van de gedownloade data was gratis verkrijgbaar, maar de betaalde versies hebben in totaal ruim 30.000 dollar aan inkomsten opgeleverd. Volgens Richard Tofel, directeur van ProPublica, is er een goede kans dat bedrijven en instellingen die eenmaal een dataset hebben aangekocht, terugkerende bezoekers zullen zijn, omdat ook het up-to-date houden van de sets via het platform loopt.

De 30.000 dollar die ProPublica met Data Store heeft verdiend is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat ten opzichte van de totale kosten van het platform, toch is het een extra inkomstenbron waarmee een extra onderzoeksjournalist aan het werk gezet kan worden om de waakhondfunctie te blijven vervullen.

Hoe ProPublica geld verdient met de verkoop van ‘tweedehands’ datasets. bit.ly/1ohlLIC Tweet dit

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*