Google start met microbetalingen voor online artikelen

Google is gestart met een pilot waarbij lezers online artikelen via microbetalingen kunnen aanschaffen. De zoekgigant hoopt dat uitgevers door het initiatief meer kwalitatief hoogstaande content online publiceren.

Vooralsnog doen drie instanties mee aan de pilot: Oxford University Press, Pearsons Peachpit en DK Publishing. De drie kunnen hun online artikelen een prijs meegeven tussen de 25 en 99 dollarcent.

Bezoekers kunnen door het betalingssysteem alleen een gedeelte van de online artikelen gratis lezen. Dit gratis gedeelte gebruikt Google om de content te ranken in zijn zoekmachine. De rest van het artikel is onleesbaar en slechts te ontsluiten via een microbetaling met Google Wallet.

Micropayment - via Oxfordreference.com

Micropayment – via Oxfordreference.com

Bij het onleesbare gedeelte toont Google een banner, waarmee de gebruiker via zijn Wallet-account kan betalen.

Google hoopt dat meer uitgevers hun content met het betaalsysteem online zetten. “Gebruikers houden van gratis content, dus we verwachten dat adverteren het meest effectieve betaalmodel zal blijven voor de meeste content op het web. Maar we weten dat er meer goede content is die de makers naar het web kunnen brengen als ze een effectieve manier hadden om individuele artikelen te verkopen die gebruikers kunnen vinden door te zoeken’, stelt Google in een blogpost, die het kort na publicatie verwijderde.

Niet goed, geld terug

Om gebruikers te laten wennen aan het systeem, geeft Google een niet-goed-geld-terug-garantie. Lezers die ontevreden zijn over de kwaliteit van het artikel, krijgen binnen 30 minuten na aanschaf hun geld terug. Google zegt daarbij te waken voor misbruik. Eenmaal aangeschafte artikelen blijven in het bezit van de lezers.

Inmiddels heeft de zoekgigant een productpagina opengesteld met informatie en waar instanties zich kunnen aanmelden voor deelname aan het experiment. Bezoekers uit alle landen waar Google Wallet actief is, waaronder Nederland, kunnen de artikelen van de drie instanties inmiddels aanschaffen.

Reageer

Geef een reactie

*