Het is niet van: we doen tv na’

Hij werkte er een jaar lang twee dagen per week aan, maar nu is het klaar: multimedia journalist Emiel Elgersma maakte de webdocu ‘Blokken voor een nieuwe toekomst’. Elgersma: "Dit is een andere manier om een verhaal te benaderen. Het is niet van ‘we doen tv na’, dit is echt internet"

Door: Eva Bosgraaf.

Hij kwam op het idee voor de webdocu toen hij een vluchtelingstudent ontmoette en vervolgens een vriend over die ontmoeting vertelde. De verbazing die volgde op het eenvoudige gegeven dat er vluchtelingen bestaan die studeren, vormde de basis voor het project. Elgersma: “Vluchtelingen worden zo vaak weggezet als zielig. Ik wilde graag eens laten zien dat deze mensen heel hard aan het werk zijn om een nieuw leven op te bouwen.”

Financiering

Toen het idee eenmaal geboren was, heeft Elgersma flink moeten werken voor het project gefinancierd werd: “Ik ben echt de boer opgegaan. Ik heb heel erg veel moeten praten, met verschillende partijen. Ik moest mijn idee echt verkopen.” Elgersma weet uiteindelijk UAF, Stichting voor vluchteling-studenten bereid te vinden een deel van zijn documentaire te financieren. Ook de gemeente Utrecht werkt mee, in de vorm van een subsidie voor audovisiuele projecten. Uiteindelijk betaalden ook de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht mee, omdat de hoofdpersonages allemaal verbonden zijn aan een van deze instituten.

Je eigen verhaal maken

Voor het maken van een interactieve webdocumentaire als ‘Blokken voor een nieuwe toekomst’ bestaat geen blauwdruk, benadrukt Elgersma. “Je hebt niet echt voorbeelden van wat je kan gaan doen. Ik heb dus echt moeten uitproberen wat werkt en wat niet.” Maar niet alleen de niet-lineaire verhaalvorm van de documentaire was een puzzel: ook de techniek waar Elgersma zijn verhaal mee produceerde moest hij zich eigen maken. “Ik heb uiteindelijk ook experts ingeschakeld voor de dingen die ik zelf niet kan. Je kunt zo’n productie volgens mij niet helemaal alleen maken.”

Een deel van zijn productie maakte Elgersma met de open source software Klynt. “Er zijn best wel wat programma’s beschikbaar om dit soort dingen mee te maken. Het is gewoon een kwestie van goed zoeken.”

 

Screenshot 1 Blokken

Screenshot 1 Blokken

Vrijheid om meer te weten te komen

Het resultaat is een documentaire die bestaat uit drie portretten van vluchteling-studenten, weergegeven in 26 minuten film en 10 minuten audio. Volgens Elgersma geeft zijn documentaire de kijker alle vrijheid zijn eigen verhaal te maken. “Je moet de vrijheid voelen om verder te kijken, om meer te weten te komen als je dat wilt.”

Dat concept lijkt te werken. In minder dan een maand tijd werd de documentaire al ongeveer duizend keer bekeken. De gemiddelde tijd die mensen aan het verhaal besteedden is bijna zes minuten. Elgersma: “Daar ben ik heel tevreden over. Voor een webdocu is dat gewoon heel goed.” Elgersma vindt dat de hoeveelheid werk die hij in zijn productie heeft gestoken “op zich wel” in verhouding staat tot het aantal bezoekers. “Maar dat is vooral zo omdat deze productie natuurlijk nog wel een tijdje ‘houdbaar’ blijft: voor verhalen met een heel hoge nieuwswaarde is deze vorm misschien minder geschikt.”

Geschikt voor reguliere nieuwsmedia

Elgersma denkt dat de interactieve video de toekomst is voor het vertellen van verhalen op internet. “Deze webdocu is natuurlijk wel heel uitgebreid, maar je kunt natuurlijk ook in een kleinere productie een verhaal vertellen op soortgelijke manier.” De documentairemaker ziet dat sinds de publicatie van Snowfall, het multimediale online verhaal van New York Times, deze manier van storytelling steeds vaker wordt toegepast door nieuwsmedia. “Maar vaak is daar nog weinig internets aan. Het is vaak nog heel erg tekstgebasseerd en lineair. Dat is jammer.”

 

Reageer

Geef een reactie

*