Hoe RTV Noord in 90 seconden live gaat

Zendwagens, satellietverbinding en wandelzenders, om live uit te zenden heb je het allemaal niet meer nodig. RTV Noord gebruikt vaak alleen nog maar een iPhone met app en microfoon. Tristan Braakman, online innovator bij RTV Noord, vertelt hoe dat werkt.

Door: Tristan Braakman

Alle verslaggevers van RTV Noord hebben een smartphone, vanzelfsprekend eigenlijk. Al zoekende benutten we de mogelijkheden die dit biedt zo goed mogelijk. Momenteel zetten we de iPhone 6 in voor mojo: filmen, monteren én online zetten, om snel verslag te doen van het nieuws. Op die manier zit je er letterlijk bovenop. Ons doel is om verslaggevers zo snel mogelijk live te laten gaan: dat moet binnen 90 seconden lukken.

LiveU: direct live in hoge kwaliteit

De technici van RTV Noord zijn altijd op zoek naar nieuwe technologische mogelijkheden en komen continue met vernieuwende dingen. Een van onze favorieten om live uit te zenden is LiveU, een app die ook door de NOS en BBC gebruikt wordt. Deze app is specifiek gemaakt voor broadcasting en kan streamen in drie resoluties: 720p, 1080 of 1080i. Door de hoge kwaliteit kan je voor internet in HD streamen en voor TV in SD. Daarmee tackle je één van de bezwaren van live broadcasting met een telefoon: de vaak slechte kwaliteit, zoals bijvoorbeeld bij Skype. Daarnaast zoekt LiveU de beste verbinding in de buurt en kan de app automatisch wisselen tussen 4G en wifi.

Eén doet het werk van een hele ploeg

Een ander pluspunt van LiveU is dat je verslagen direct kan opslaan en versturen via FTP. Wij hebben een workflow gebouwd waardoor de productie binnen vijf minuten in de juiste resolutie in onze montageprogramma’s staat. Ook handig: onze technici kunnen de app op afstand bedienen via remote support. Technische problemen kunnen zo op afstand opgelost worden om je verslaggever te ontlasten. Want met deze manier van werken, waarbij één journalist het werk van een hele ploeg doet, vraag je wel meer van je verslaggevers. Ze moeten niet alleen letten op de inhoud, maar ook op de techniek.

Tijdens de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle waren er vier mojo’ers van RTV Noord onderweg. Verslaggever Bram Douwes zat in één van de supportersbussen en had live verbinding met de studio via LiveU. Zijn telefoon stond op een selfiestick en zo interviewde hij de enthousiaste supporters.’

Burgercorrespondenten

Maar LiveU biedt meer mogelijkheden dan het verslaan van een eierzoekwedstrijd alleen. Zo zouden onze partners die 112-nieuws leveren LiveU kunnen inzetten om live beeld te streamen bij calamiteiten. Ook het opzetten van een burgercorrespondentennetwerk is een mogelijkheid. Dan kunnen betrokken burgers in overleg met de redactie en techniek live streamen als er iets belangrijks gebeurt bij hen in de buurt.

Reageer

Geef een reactie

*