Innovatierenaissance en teenage angst

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. In 2014 doet hij opnieuw een onderzoek naar de stand van de journalistiek in de regio. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers, blogt hij in zijn vrije tijd over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Hüsker Dü met Turn on the News.

Vandaag verschijnt voor het eerst sinds tijden weer een aflevering van ‘Muziek in de journalistiek’. Als onderzoekers kregen we het in december en januari plotseling erg druk met de opzet van een nieuw onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de regio. Aangezien we in 2014 maar liefst twee metingen gaan uitvoeren, heb ik besloten de wekelijkse frequentie van dit blog terug te schroeven. Voortaan verschijnt het blog Muziek in de journalistiek eens in de twee weken. Daarnaast bloggen Lammert Landman en ik beurtelings over het onderzoek – eveneens eenmaal in de twee weken.

Persinnovatie-renaissance

Wat dat laatste betreft: in januari vond de aftrap plaats van een nieuwe Challenge: de wedstrijd die het Fonds sinds 2013 speciaal voor beginnende journalisten organiseert. Studenten krijgen 8 weken lang de gelegenheid om via masterclasses hun innovatieve ideeën verder aan te scherpen. De beste drie voorstellen ontvangen 20.000 euro om hun idee werkelijkheid te maken. Samen met NUlab, een bootcamp van NU.nl en het voornemen van Veronica & co. om ook aan de 4e verdieping een vervolg te geven, zou je voorzichtig kunnen spreken van een persinnovatie-renaissance.

Het voortijdige einde van JOB, een van de Challenge-winnaars van vorig jaar, lijkt daar op het eerste gezicht een beetje een schaduw over te werpen. Het lukte de journalisten niet hun succes te verzilveren. Gelukkig gaat het voorspoedig met de andere twee winnaars uit 2012. Zo werkt LocalFocus bijvoorbeeld samen met Dichtbij.nl bij een datavisualisatieproject Kiesdichtbij rond de gemeenteraadsverkiezingen én helpen zij de onderzoekers van het Fonds bij het toegankelijk maken van de onderzoeksdata van vorig jaar.

Vallen en opstaan

Een open deur, maar toch: innoveren is altijd een kwestie van vallen en opstaan. Het voornaamste is dat aankomend journalisten niet te snel opgeven. De afgelopen weken raakte ik zwaar verslingerd aan een groep muzikale grensverleggers die ook maar niet wilden opgeven en iedere keer de lat hoger leken te leggen: Hüsker Dü. Het trio probeerde in de vroege jaren ‘80 de missing link te vinden tussen hardcore punk en bubblegum pop. Op de lichtsnelheid van hun debuut Land Speed Record – 30 nummers in even zoveel minuten – volgde een experimenteel conceptdubbelalbum.

Het 23 nummers tellende Zen Arcade biedt een overmaat aan teenage angst, verpakt in gelijke delen snoeiharde noise, akoestische intermezzi voor gitaar of piano en een snufje psychedelica à la de Byrds (wier Eight Miles High de band voorafgaand aan Zen Arcade ‘a good trashing‘ had gegeven). Het album geeft zichzelf pas prijs als je er in een ruk naar luistert, het liefst meerdere malen achtereen. Wie dat kan opbrengen, wordt uiteindelijk beloond met een handvol aanstekelijke powerpopsongs die je niet meer uit je hoofd krijgt: Chartered Trips, What’s Going on, Pink Turns to Blue en het in de context van dit blog toepasselijke Turn on the News.

Muzikale vernieuwers

Jammer genoeg voor Hüsker Dü zouden ze er niet veel verder mee komen dan een plaatsje in het pantheon van geniale muzikale vernieuwers. Samen met bands als de Velvet Underground, Big Star en de Pixies zou de band vooral bekend komen te staan als ‘invloedrijk’, zonder ooit echt rijk te worden van hun inspanningen. De impact die Nirvana’s Smells Like Teen Spirit begin jaren ’90 is echter ondenkbaar zonder het revolutionaire voorwerk van Hüsker Dü. Ambitie mag dan niet altijd direct uitbetalen, het blijft een cruciale voorwaarde voor grote veranderingen.

Kijk en luister:

_

Te vinden op Zen Arcade

Reageer

Geef een reactie

*