JOB wil commercie en journalistiek verenigen

Wat gaan de winnaars van The Challenge doen met hun 20.000 euro? Het Journalistiek OnderzoeksBureau JOB wil met data van bedrijven maatschappelijke kwesties onderzoeken, die gebruikt kunnen worden voor onderzoeksjournalistiek.

Door: Casper Wolfert

JOB, LocalFocus en Newpaper wonnen met The Challenge 20.000 euro om hun journalistieke startup op te zetten. Daarnaast zijn ze genomineerd voor de Toekomstprijs, onderdeel van De Tegels. Wat gaan ze met het geld doen en wat willen ze de komende tijd bereiken? In de aanloop naar de uitreiking van de Toekomstprijs op 21 maart interviewt persinnovatie.nl de jonge ondernemers. Vandaag: Het Journalistieke OnderzoeksBureau JOB van Anne van Oudheusden en Yvonne Roerdink. Yvonne legt uit hoe JOB commercie en journalistiek met elkaar wil gaan verenigen.

Kan je kort uitleggen wat jullie met JOB willen gaan doen?

"JOB gebruikt data van bedrijven om maatschappelijke kwesties te onderzoeken. Door data te onderzoeken willen we trends herkennen en nieuwe kennis opdoen die nieuwe inzichten biedt voor de bedrijven en interessant is voor journalistieke producties."

Jullie hebben zojuist €20.000 gewonnen. Wat is de volgende stap?

"We gaan meteen beginnen. Anne en ik zijn allebei net afgestudeerd en we gaan voor drie à vier dagen in de week aan de slag voor JOB. Eerst doen we een vooronderzoek om te bepalen welke branche en welk onderwerp geschikt is voor ons eerste onderzoek. Daar bedenken we een hoofdvraag bij en dan kijken we welke bedrijven baat zouden hebben bij het onderzoek en ervoor zouden willen betalen. We leggen ze dan de vragen voor en hopen bij verschillende bedrijven steeds één puzzelstukje te krijgen om zo het grote plaatje duidelijk te krijgen."

Wat heb je geleerd van The Challenge?

"Het grootste verschil met de master Journalistiek & Media die Anne en ik afgerond hebben is dat je tijdens The Challenge veel meer leert kijken hoe je geld kan verdienen met een journalistiek product en hoe je moet ondernemen. Het is allemaal iets commerciëler. Onze master leidt studenten op om als onderzoeksjournalist op een redactie te werken. Ik heb me nooit eerder bezig gehouden met hoe je een product in de markt plaatst. Dat was heel leuk om te leren."

Wat wordt jullie grootste uitdaging?

"We doen echt iets totaal anders dan hoe journalisten tot nu toe te werk gaan en ik denk dat dat op weerstand zal stuiten. Er is dus een taak voor ons weggelegd om te laten zien dat je op een andere manier journalistiek kan bedrijven zonder dat het de onafhankelijkheid schaadt. Wij gaan uitzoeken of je commercie en journalistiek met elkaar kan verenigen. Dat vind ik een leuke uitdaging. Daar is volgens mij ook The Challenge voor bedoeld: het allemaal eens heel anders aanpakken."

Waar wil je zijn over een half jaar?

"Dan willen we in elk geval één thema hebben onderzocht. Dat is dan ook al teruggekoppeld aan de bedrijven en er zijn al meerdere journalistieke producties van gemaakt. Dat mag in allerlei vormen: audiovisueel of geschreven, alles is mogelijk. Hopelijk zijn we dan ook al bezig met het tweede onderzoek."

Lees meer:

Kijk voor meer informatie over JOB op hun projectpagina.
– Lees ook de interview met de andere twee winnaars van The Challenge: Newpaper en LocalFocus
Meer informatie over het bijwonen van de presentaties en de uitreiking van de Toekomstprijs op 21 maart vind je hier
Lees het live-verslag van de finale-avond van The Challenge terug

Reageer

Geef een reactie

*