Kennisplatform De Focus gelanceerd

Bij de finale van The Challenge stonden ze met lege handen, maar dat hield ze niet tegen, De Focus zou er hoe dan ook komen en dat is gelukt. Vandaag gaat het platform na maanden van voorbereiding live.

De Focus is een online kennisplatform waarop studenten en jonge academici hun onderzoek kunnen publiceren voor een breed publiek in de vorm van een kort en toegankelijk artikel. Op het online kennisplatform wordt het aanbod van actueel onderzoek verbonden met de vraag naar vrij verkrijgbare diepgaande artikelen. Door de kennis van studenten aan consumenten van het nieuws te koppelen, wil De Focus een brug slaan tussen wetenschap en maatschappij.

‘Het traject bij The Challenge heeft ons heel veel inzichten gegeven’

Begin januari begonnen ze samen met 16 andere teams aan The Challenge. Terwijl andere teams rondliepen met niet meer dan een idee, was De Focus al in onderhandeling met de Universiteit Utrecht over een mogelijke samenwerking. Maar die voorsprong betekende niet dat ze niks konden leren. “Het traject bij The Challenge heeft ons heel veel inzichten gegeven over de journalistieke wereld en hoe om te gaan met een start-up,” vertelt Amrit Baboeram, een van de oprichters. “Met de kennis en ervaring van het afgelopen jaar gaan we het komend jaar dus vastberaden tegemoet.”

‘Continue stroom van kwalitatief sterke en prikkelende artikelen is nu belangrijk’

Nu de website live is gaat het team van De Focus zich richten op de content. “Het belangrijkste voor de komende paar maanden is dat we zorgen voor een continue stroom van kwalitatief sterke en prikkelende artikelen.” De komende tijd zal dan ook meer een opstartperiode zijn die in het teken staat van testen, verbeteren en groeien. Er staan momenteel 72 schrijvers in het bestand van De Focus, waarvan er 24 ook echt aan het schrijven zijn. Vijf stukken zijn al af en zijn te lezen op de site. Is dat niet een beetje weinig? Mede-oprichter Marjolein Quist vindt van niet. “Kwaliteit gaat absoluut boven kwantiteit, en wanneer alles voorspoedig loopt zullen we dit langzaamaan opschroeven.”

Ook aan het aantal schrijvers wordt gewerkt. Baboeram: “Door middel van symposia, netwerkborrels en evenementen willen we een stroom op gang krijgen die schrijvers blijft stimuleren actief te blijven. We willen in iedere studentenstad ambassadeurs hebben die daar ons idee uitdragen.” Om de achterkant van het platform verder te optimaliseren heeft De Focus een idee ingediend voor de Persinnovatieregeling. “Op dit moment is De Focus aan de achterkant nog veel handwerk; het redigeren van al die artikelen vraagt tijd. Het zou fantastisch zijn als we daar een systeem voor kunnen ontwikkelen. Ook willen we ontzettend graag gaan experimenteren met de verschillende vormen waarin we content kunnen aanbieden. Over een jaar hopen we dat De Focus een begrip is geworden in de studentenwereld, en ook bekend bij het grotere lezerspubliek.”

Benieuwd? Klik hier voor de site van De Focus.

Reageer

Geef een reactie

*