Keydatos Flow: de lijm in de datajournalistiek

Datajournalisten kwamen donderdag 26 november samen om voor het eerst kennis te maken met een tool die hun leven makkelijker zou kunnen maken. Uitkijkend over het centrum van Amsterdam presenteerde Keydatos hun Keydatos Flow, software die journalisten helpt bij het uitpluizen van data.

Keydatos gaat de stap van databron naar datajournalistiek artikel vereenvoudigen. Het kost journalisten nu nog veel tijd om ruwe databestanden te verwerken. Met een webapplicatie, gebouwd op een bestaand open-source initiatief, gaat Keydatos Flow daar verandering in brengen.

Tijdens de bijeenkomst van Keydatos kon vorige week voor het eerst gespeeld worden met het programma dat in julipersinnovatie-subsidie ontving. In de eerste van waarschijnlijk drie workshops ging het vooral om feedback verzamelen en eerste indrukken opnemen. Een terugblik op de dag en een blik op de toekomst met Keydatos-oprichters Bernard van der Wees en Cecill Etheredge.

Wat was voor jullie het belangrijkste tijdens de workshop?

Van der Wees: “We hebben het ervaren als een hele positieve eerste sessie om veel feedback uit te halen. Ik ben heel blij dat de algemene tendens positief was.”

Etheredge: “Tijdens de ontwikkeling zit je veel in de technologie, je test heel veel dingen, maar je gebruikt het niet. Daarom is deze eerste feedback zo belangrijk. Wat we zagen is dat mensen altijd data willen zien. Ze willen altijd zien wat er gebeurt.”

Van der Wees: “Precies! We zijn een product aan het bouwen waarbij we het makkelijker proberen te maken voor journalisten om moeilijkere datavragen te verwerken. Daarbij hebben we misschien op sommige punten te veel dingen weggehaald waarvan we dachten dat de gebruiker die niet wilde zien. We waren vooral bezig met de technische kant en moesten daar investeringen in doen. Dingen die je als gebruiker niet direct ziet, maar die wel nodig zijn. Een auto heeft een motor nodig. Dus die motor moet werken voordat je die auto kan verkopen. Daar zijn we veel tijd aan kwijt geweest. Dit was voor ons het startschot om ons op de gebruiker te gaan focussen. ”

Wie is die gebruiker?

Van der Wees: “Datajournalisten in de onderzoekjournalistiek, dat is de meest specifieke doelgroep. Dat zijn er niet heel veel. Maar Keydatos Flow moet er ook voor zorgen dat meer mensen aan die functie kunnen voldoen. We proberen data te zoeken en willen filteren zoveel sneller maken dat het niet eens meer onderzoekjournalistiek hoeft te zijn om het te doen.”

Etheredge: “Het is ook goed voor ondernemingen om je launching partners wat kleiner gefocust te houden. Je hebt niet direct honderd man die iets van je willen, maar juist een hele geconcentreerde groep, waar je veel directe feedback uit kunt halen.”

Waarom zouden datajournalisten gebruik maken van de Keydatos-software, als ze dat ook in bijvoorbeeld Excel kunnen doen?

Van der Wees: “Het belangrijkste verschil is dat je met Keydatos Flow live je data kunt ophalen. Als de data wijzigt in de bron, wijzigt ook je infographic mee. Dus wat je via Keydatos gecreëerd hebt uit die data, kan live geüpdatet worden.”

Etheredge: “Alle dataverwerking die plaatsvindt, dataflows zoals we die noemen, draait op een server in de cloud. Keydatos Flow draait dus autonoom. Het zit niet in je browser en er hoeft ook geen machine aan te blijven staan. Het is een autonoom systeem dat jouw taken uitvoert.”

Van der Wees: “Dan zijn de datajournalisten dus af van ‘s avonds iets aanzetten om ‘s ochtends de resultaten daarvan te krijgen.”

Etheredge: “Die laptop hoeft niet de hele nacht te brullen. Sterker nog, er zit straks bijvoorbeeld veel rekenkracht in die ervoor kan zorgen dat je niet al die software op je laptop hoeft te hebben. Er kan scraping op gedraaid worden, statistiekensoftware enzovoort.”

Van der Wees: “Met Keydatos Flow ga je van losse producten naar een compleet pakket dat live alles kan uitrekenen. Het is de lijm in de datajournalistiek. We zijn een platform dat het mogelijk maakt om alle databronnen te koppelen. Dat kunnen dus ook leveranciers van andere software zijn, zoals LocalFocus, maar ook onze eigen bronnen of open data.”

Etheredge: “Keydatos Flow is enabling technology. We maken dingen mogelijk. Ik vind het ook leuk dat journalisten leren coderen. Te veel mensen hebben het over coderen alsof het wiskunde is en dat ze dat niet kunnen omdat het te ingewikkeld is. Terwijl het juist logisch nadenken is. Op het moment dat je zo’n dataflow in elkaar klikt, heb je al geprogrammeerd. Voor mij is dat een fantastisch gegeven.”

Wat staat er nu op de planning?

Van der Wees: “We willen vooral het aantal blokken uitbreiden waarmee we data kunnen ophalen, zodat de mogelijkheden toenemen. Aan de andere kant willen we de interface zo aanpassen dat je daar het overzicht niet in kwijtraakt. Dat het nog steeds Jip en Janneke-software voor de datajournalistiek blijft.”

Etheredge: “Mensen kunnen spelen met het programma en voordat ze het weten zijn ze aan het programmeren. Het is goed als mensen daar iets meer mee in aanraking komen. Het is zo’n integraal deel van de wereld. Je moet ook de bigger picture zien.”

 

Over Pieter Horstman

Pieter Horstman is freelance journalist. "Als er een venndiagram van sport, innovatie en nieuwsjournalistiek zou bestaan, zou ik waarschijnlijk in het midden van dat diagram te vinden zijn." 

Reageer

Geef een reactie

*