De krant lezen op papier: gemiddeld nog ruim drie uur per week

Nieuws |
  • Piet Bakker
  • 26 november 2018
  • 554 woorden , 2 min. lezen

Het aantal lezers van papieren kranten neemt af, maar het zijn er nog altijd meer dan zes miljoen in 2018. Gemiddeld besteden die lezers doordeweeks een half uur per dag aan de krant en zo’n drie kwartier in het weekend.
Die leestijd is de laatste jaren nauwelijks veranderd. De laatste jaren rapporteren de uitgevers in de NDP-jaarverslagen niet meer wat het verschil tussen leeftijdsgroepen is, maar toen dat nog wel gebeurde (2008-2012) lazen ouderen ongeveer driemaal zo lang de krant als jongeren.

Leestijd 2010 – 2018 (in minuten), week en weekend, bron: NOM Print Monitor (NPM)

Lezers lézen die krant ook echt. Het percentage lezers dat minstens driekwart van de krant leest, varieerde tussen de 75 en 53 procent, de terugloop van laatste jaren lijkt in 2018 gekeerd. Over sommige jaren zijn overigens geen gegevens bekend.

Percentage lezers dat minstens de krant voor driekwart leest, 2007 – 2017. Bron: NDP-jaarverslagen.

Trouw en Volkskrant ‘langst’ gelezen

Gemiddeld dus ruim een half uur en drie kwartier in het weekend. Regionale en landelijke kranten ontlopen elkaar doordeweeks weinig, maar in het weekend is het verschil duidelijker: 43 minuten voor regionale kranten tegen 47 voor landelijke titels.
Tussen landelijke kranten zijn aanzienlijke verschillen. De Trouw-lezer besteedt doordeweeks 41 minuten en bijna een uur in het weekend aan de krant, de Volkskrant houdt de lezers nog iets langer vast in het weekend en heeft daarmee de ‘langst gelezen’ weekendkrant van Nederland. Ook NRC heeft een duidelijke topdriepositie. De zakelijke FD-lezer heeft de krant door de week in 25 minuten uit.

Leestijd in minuten (2018), type dagblad en landelijke titels. Bron: NOM Print Monitor (NPM)

De gegevens over leesduur en leesintensiteit worden niet jaarlijks gepubliceerd. Over 2011-2012 zijn ook cijfers beschikbaar en de vergelijking leert dat de leestijd in zes jaar voor de meeste titels licht is gestegen. Voor de grafiek is een ‘weekleestijd’ berekend: vijf maal de doordeweekse tijd plus de weekendtijd. Gemiddeld steeg dat naar meer dan drie uur per week (206 minuten) waarbij landelijke titels hoger scoren dan regionale.
Trouw en Volkskrant zagen de totale leestijd toenemen, NRC kende een lichte daling (in 2011/2012 werden NRC en nrc.next nog apart gemeten, hier wordt vergeleken met de ‘grote’ NRC wat het verschil deels kan verklaren). Ook AD zag de totale leestijd dalen.
Leestijd (totaal per week) van types dagbladen en landelijke titels (2011/2012 – 2018). Bronnen: NOM Print Monitor (NPM) en Cebuco-gegevens.

Leeftijd

Een voor de hand liggende verklaring voor de stabiele of zelfs stijgende leestijd, is de vergrijzende dagbladlezer. De verschillen tussen leeftijdsgroepen zijn namelijk indrukwekkend. 65-plussers lezen ongeveer drie keer zo lang in de krant als 13- tot 19-jarigen. De trend is zonneklaar: hoe ouder, hoe meer tijd voor de krant.

Leeftijd en krantenlezen (in minuten, week en weekend). Bron: NOM Print Monitor (NPM) en Cebuco-gegevens.

Niet alle verschillen zijn even indrukwekkend. Welstand lijkt nauwelijks invloed te hebben op de tijd die je met de krant doorbrengt (en ook het geslacht van de lezer maakt bijna niet uit).
Leestijd (in minuten) en welstand, 2018, bron: NOM Print Monitor (NPM)

Bronnen: NOM Print Monitor (NPM), Cebuco, jaarverslagen NDP. De NPM-gegevens zijn niet openbaar maar ter beschikking gesteld door de NDP.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.