Krautreporter: de Duitse variant op De Correspondent

In Nederland kennen we het al een tijdje en nu gaan ze het in Duitsland ook proberen: een online magazine, volledig gefinancierd door de lezers. Krautreporter, de Duitse variant van De Correspondent, hoopt half juni 15.000 abonnementen verkocht te hebben en het platform op te kunnen richten.

Door: Pieter Rebel

Het idee van Krautreporter lijkt sterk op dat van De Correspondent. Een onafhankelijk online magazine, zonder reclame, niet gebonden aan een uitgever en volledig gefinancierd door lezers. Die financiering moet komen van de crowdfundcampagne die momenteel loopt. Voor zestig euro doe je mee en neem je een jaarabonnement op het nog te bouwen magazine. Voor vijf euro per maand krijg je dan onbeperkt toegang tot ‘de verhalen achter het nieuws.’

Inspiratiebron

Het platform zal dagelijks publiceren over een breed scala aan onderwerpen. Momenteel zijn er 25 schrijvers verbonden aan Krautreporter, variërend van buitenlandcorrespondenten en politiek redacteuren, tot tech-experts en kunstkenners. Alexander von Streit, die eerder aan het hoofd stond van het Duitse Wired, zal leiding geven aan de redactie.

Op de vraag of De Correspondent een voorbeeld was voor Krautreporter antwoord Von Streit bevestigend. "De Correspondent was een inspiratiebron voor ons en ook een proof of concept. We hebben meerdere keren met Rob Wijnberg en de andere oprichters van De Correspondent gesproken over een mogelijke samenwerking, aangezien we veel dezelfde ideeën hebben wat journalistiek betreft."

Content vrij toegankelijk

Een opvallend verschil tussen Krautreporter en De Correspondent is dat bij Krautreporter alle artikelen voor iedereen gratis te lezen zijn, terwijl dat bij De Correspondent in principe niet zo is. Von Streit: "Wij willen een ander publicatiemodel neerzetten. Onze verhalen zijn voor iedereen gratis te lezen. De paywall begint vlak voor de community." Het verschil voor abonnees zit hem vooral in de extra’s die de community biedt. Zo worden er evenementen georganiseerd voor abonnees en kan je contact opnemen met de auteurs. Ook het reageren op artikelen is alleen mogelijk voor betalende lezers.

900.000 euro

De crowdfundcampagne moet 900.000 euro opleveren. Dat geld vloeit direct terug naar de redactie. Auteurs ontvangen maandelijks een bedrag tussen de 2.000 en 2.500 euro. Daarvoor schrijven ze één artikel per week. Een account is ook te delen. Twee auteurs kunnen dan bijvoorbeeld om de week een stuk publiceren en delen de inkomsten.

Geschiedenis Krautreporter

De naam Krautreporter werd eerder al gebruikt voor een journalistiek crowdfundplatform vergelijkbaar met het Nederlandse Nieuwspost. Journalisten konden hier projectvoorstellen plaatsen die lezers financieel konden steunen. Als er genoeg geld werd verzameld, kon de journalist het project uitvoeren. Deze functie blijft ook bij het nieuwe Krautreporter-platform behouden, maar wel als kleiner onderdeel van het geheel.

De crowdfundcampagne is nu vier dagen live en de teller staat op ruim drieduizend abonnees. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 13 juni aanmelden. Ter vergelijking: De Correspondent haalde in een week tijd meer dan een miljoen euro op.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*