Kruip in de huid van een onderzoeksjournalist

De onlangs door Al Jazeera gelanceerde game Pirate Fishing geeft speler de kans in de huid te kruipen van een onderzoeksjournalist en de illegale vishandel in Sierra Leone aan te pakken. Het project is een van de manieren waarmee de nieuwszender de betrokkenheid van het publiek wil vergroten. Maar ook het onderstrepen van het belang en de moeilijkheid van goede onderzoeksjournalistiek is een doelstellingen.

In Pirate Fishing kruipen spelers in de huid van (junior) onderzoeksjournalist en gaan op zoek naar bewijsmateriaal, stellen een dossier op en bouwen zo aan een verhaal om aan te tonen hoe de illegale vishandel miljoenen mensen in Sierra Leone benadeelt. Wie goed presteert als onderzoeksjournalist, maakt kans op promotie en komt verder in het spel. Het spel wordt gespeeld aan de hand van videoclips uit de al bestaande documentaire People & Power, die journalist Juliana Ruhfus eerder al voor de nieuwszender maakte. Sommige clips zijn verplichte kost, andere optioneel. Zo ligt de verhaallijn grotendeels vast, maar heeft de speler het verloop ook deels zelf in de hand. “Door de spelers een gevoel van vrijheid te geven hopen we ze betrokken te houden,” vertelt Ruhfus tegen journalism.co.uk.

 

Pirate fishing

 

Continu leerproces

Die betrokkenheid is een van de doelstellingen van de game. Onderzoek toont volgens Ruhfus aan dat er steeds meer behoefte is aan participatie binnen het media-aanbod en men niet langer de ‘passieve lezer’ wil zijn. Om aan die behoefte tegemoet te komen is de nieuwszender de afgelopen twee jaar bezig met diverse soorten interactie, een ‘continu leerproces’, alsdus Ruhfus.

Dat juist bij dit onderwerp is gekozen voor gamification, is geen toeval. Niet elk verhaal is even geschikt om interactief te vertellen en ook zeker niet om een spel van te maken. Maar ‘dit verhaal leent zich er echt voor,’ stelt Ruhfus. Het betrekt spelers niet alleen bij de situatie in Sierra Leone, het geeft ze ook een goed beeld van de manier waarop diepgravende onderzoeksjournalistiek tot stand komt en het belang ervan.

Speel de game

  • Klik hier om naar de Pirate fishing game te gaan.

Reageer

Geef een reactie

*