L1 en De Limburger bundelen krachten

1Limburg, het nieuwe nieuwsplatform van Media Groep Limburg en omroep L1, is online. De gezamenlijke website brengt het nieuws van beide media. Op de eigen sites van L1 en Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad verschijnt geen eigen nieuws meer, maar wordt gefocust op duiding, diepgang en debat. "Je kunt alleen innoveren als je bereid bent bestaande praktijken te vernietigen."

Door: Dorien Vrieling

De bedoeling was dat de site voor de zomer al live zou gaan, maar het liep anders. Zo zorgden overnameperikelen bij Media Groep Limburg (MGL) voor vertraging. Mecom, de eigenaar van MGL, was in onderhandeling met Concentra over de overname van het bedrijf. Leo Hauben, hoofdredacteur van L1: "Toen die deal begin september rond was, was de weg formeel vrij om een samenwerkingsovereenkomst tussen L1 en MGL te kunnen afronden. De nieuwe eigenaar steunt 1Limburg."

Fiat van het Commissariaat

Daar komt bij dat 1Limburg voor de start het fiat van het Commissariaat van de Media nodig had. De site wordt door het Commissariaat beschouwd als hoofdactiviteit van omroep L1. Hauben: "Daar zijn we erg blij mee, want als het beschouwd zou worden als een nevenactiviteit zouden we binnen drie jaar kostendekkend moeten zijn. De toestemming van het Commissariaat was een belangrijke piketpaal in het hele proces. Dat moesten we eerst zeker weten, voor we verder konden."

Sinds vorige week is 1Limburg online. De initiatiefnemers hebben zich ten doel gesteld vóór het einde van het jaar minimaal 10 miljoen bezoeken per maand te behalen. De websites Limburger.nl en L1.nl en de nieuws app van L1 blijven bestaan, maar brengen voortaan geen nieuws meer. Limburger.nl brengt nu vooral achtergrondverhalen en dossiers, L1.nl focust op programma-informatie en de functie Uitzending Gemist.

1Limburg heeft een zelfstandige, onafhankelijke redactie van elf mensen, die nauw samenwerkt met de ‘moederredacties’. Zo zullen nieuwsitems op 1Limburg verrijkt worden met radio- en tv-producties van L1 en tekst- en beeldmateriaal van de dagbladredacties. Een belangrijke pijler van 1Limburg wordt sociale interactie met het publiek. Zo is er de rubriek ‘Meegemaakt’, waar bezoekers eigen nieuws kunnen plaatsen. Hauben: "Verder willen we heel trouw reageren op reacties die via sociale media binnenkomen. Die moet je niet ter kennisgeving aannemen, maar gebruiken."

Niet de meest veranderingsgezinde beroepsgroep

De nieuwe manier van werken zal voor alle partijen best wennen zijn, zegt Hauben. Er is geen handboek voor de onderlinge verhouding tussen de ‘moederbedrijven’ en 1Limburg.nl, maar er zijn wel duidelijke uitgangspunten geformuleerd. Een daarvan is dat nieuws altijd eerst online gepubliceerd wordt. "Ons samenwerkingsmodel is helemaal nieuw. Dat zal gepaard gaan met vallen en opstaan. Journalisten zijn niet de meest veranderingsgezinde beroepsgroep. Maar je kunt alleen innoveren als je bereid bent bestaande praktijken te vernietigen." Daarvan ziet hij het verdwijnen van ‘snel’ nieuws op L1.nl en Limburger.nl als voorbeeld.

"We wilden onze krachten bundelen, omdat het zonde is om dubbel werk te doen," zegt Hauben. Hij is er van overtuigd dat de Limburgse kijker en luisteraar er op vooruit gaan. Nieuws uit de regio is te vinden op één plek, dat is handig. Maar natuurlijk is er ook voordeel voor de betrokken media zelf. "Met sec nieuws kunnen we ons niet onderscheiden, dat vind je al op zoveel plekken. Onze kracht zit meer bij de drie d’s: duiding, diepgang en debat. Door gezamenlijk één centrale nieuwssite te onderhouden kunnen we daar meer tijd en geld in steken op onze andere platforms, radio en tv." De nieuwssite is dan ook geen bezuinigingsmaatregel, benadrukt Hauben.

Niet arrogant worden

Of het aanbod in Limburg op deze manier dan niet verschraalt? "Het aanbod is nog nooit zo groot geweest. Er zijn zo ontzettend veel partijen die nieuws bieden." Van het argument dat daar veel kwaliteitsverschil tussen zit, moet hij niet veel hebben. "Je moet altijd uitkijken dat je als zittende macht niet arrogant wordt. Er is zeker kwaliteit onder de andere regionale nieuwsmakers. Bovendien, als wij op de oude voet verder waren gegaan, konden we duiding en debat niet verder ontwikkelen. Dat zou juist verschraling opgeleverd hebben. Nee, als wij ons kunnen gaan richten op die drie d’s, leveren we de grootste bijdrage aan de pluriformiteit."

Huub Paulissen, hoofdredacteur van Dagblad De Limburger, zinspeelde al eens op een fusie met L1. Zo ver is het nog lang niet, zegt Hauben. Al was het maar omdat het op basis van de mediawet onmogelijk is. "Onze redacties hebben elke dag intensief contact, en daardoor komen nieuwe projecten tot stand. Een fusie zou in de toekomst een scenario kunnen zijn, maar ik ben er niet mee bezig. We willen nu eerst deze site goed op gang krijgen."

Lees ook

Samenwerking omroep en dagblad in Limburg

Reageer

Geef een reactie

*