Leef je eigen krantenkop

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds voor de Pers en verwoed muziekliefhebber. In 2014 doet hij opnieuw een onderzoek naar de stand van de journalistiek in de regio. Om niet geheel te verdrinken in cijfers, blogt hij in zijn vrije tijd maandelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Leef je eigen krantenkop.

Krantenberichten blijken nogal eens een waardevolle inspiratiebron te zijn voor muzikanten die even op een dood spoor zitten. Harry Chapin wijdde met 30.000 Pounds of Bananas een heel nummer aan een enkel krantenbericht. Prince liet zich voor de hoes van het album Controversy afbeelden tegen een achtergrond van controversiële krantenkoppen. Ook de hoes van het mini album Lies van Guns N’ Roses is gebaseerd op de typografie van de krant. Koppen als ‘Wife beating has been around 10.000 years’ en ‘Ladies, welcome to the dark ages’ werden echter als te extreem beoordeeld en van latere cd-uitgaven verwijderd.

11 hechtingen, 3 gebroken ribben en een vernielde scooter

Afgelopen week stelde ik een Spotify-playlist samen voor de bruiloft van twee studievrienden. Vol trots had de bruidegom me toevertrouwd dat het bruiloftsfeest zou plaatsvinden in wat hij de ‘De Parel van Rivierenwijk’ had gedoopt. Bij het inspecteren van de muziekinstallatie twee weken eerder verzocht de eigenaar me vriendelijk een beetje op te schieten, hij moest nog bij zijn advocaat langs. "Toch niet in verband met een zaak over geluidsoverlast?" vroeg ik gekscherend. Nee, zijn zoon had uitgehaald naar zijn vriendin (11 hechtingen), waarna haar ouders verhaal waren komen halen bij zijn vrouw (3 gebroken ribben en een vernielde scooter). ‘Wifebeating has been around for 10.000 years’: het leek me beter vooral geen punt te maken van de instabiele WIFI-verbinding.

Losse handjes

Ook het lontje van Guns N’ Roses frontman W. Axl Rose was aan de korte kant. De hedonistische excessen die hij in Welcome to the Jungle en Mr Brownstone bezingt, vielen bepaald niet uit de toon bij het spoor van rellen en vernielingen dat de band op tournees achter zich liet. De losse handjes van Axl waar zijn fans en vriendinnen mee te maken kregen, werden in de pers breed uitgemeten. Het kon Rose allemaal niets schelen, maar je moest niet aan zijn muziek komen. In het nummer Why Do You Look at Me When You Hate Me? (a.k.a. Get in the Ring) krijgen meerdere muziekjournalisten er stevig van langs.

Eén grote hedonistische trip

Get in the Ring is afkomstig van het tweeluik Use Your Illusions (1991), één grote hedonistische trip waarop Axl het ene na het andere magnum opus van onbescheiden lengte uit zijn mouw schud. Anno 2014 klinkt Get in the Ring vooral als een op de lachspieren werkende tirade die in plaats van angst vooral een boel medelijden met de zanger oproept. Behalve creatief draaide Axl namelijk ook in het echt een beetje door. Steeds meer bandleden verdwenen van het toneel en het nieuwe album Chinese Democracy (2007) liet net zo lang op zich wachten als de titel doet vermoeden: het momentum van Guns n’ Roses was ten tijde van het verschijnen al lang en breed voorbij.

De moraal van dit verhaal: fantaseer gerust je eigen krantenkop, maar probeer niet te verdwalen in de jungle van je creativiteit.

Te vinden op: Appetite for Destruction

Reageer

Geef een reactie

*