Live video uitzenden vanaf je smartphone

Het begon een paar weken geleden allemaal met Meerkat en niet lang daarna volgde Twitter met Periscope. Tenminste, zo lijkt het. Want al sinds de beginjaren van Twitter zijn er livestream mogelijkheden voor journalisten. Een overzicht van zeven uiteenlopende diensten.

Meerkat

De werking van Meerkat is simpel: via de app start je een livestream, waar de gebruiker een hashtag aan kan koppelen. Vervolgens post de app een tweet met daarin een link naar de stream. Tijdens het filmen wordt het aantal kijkers getoond en kunnen deze reageren op de video. Naast direct starten met een stream, kan een opname ook 24 uur vooruit geprogrammeerd worden.

Periscope

Achter de schermen werd er al aan gewerkt, maar na de livegang van Meerkat moest Twitter snel met een antwoord komen. Halsoverkop gelanceerd of niet, Twitter’s antwoord op Meerkat, Periscope, is niet de minste. Techblog Engadget noemt Periscope al “the best livestreaming video app yet”. Voordeel van Periscope boven Meerkat is de mogelijkheid om privé te streamen en streams op te slaan. Via geolocatie krijgen kijkers ook inzicht in de locatie vanwaar uitgezonden wordt. Vooral voor de journalistiek lijkt dit een waardevolle functionaliteit.

Stre.am

Stre.am is vergelijkbaar met Meerkat en Periscope, maar biedt daarnaast meer mogelijkheden om te delen via social media. Zo kunnen video’s ook via Facebook en Google+ verspreid worden. Nadeel: in tegenstelling tot de andere streaming apps kunnen video’s die gemaakt worden via Stre.am niet op een desktop computer bekeken worden.

Livestream

Terwijl Twitter’s eigen Periscope net een week in de lucht is, bestaat de dienst Livestream al sinds 2007, en is daarmee slechts een jaar jonger dan Twitter zelf. De voorsprong die de dienst hierdoor heeft op andere video streamers resulteert in een verder ontwikkeld product, vooral voor de professional. Tijdens het filmen kan de scherpstelling aangepast worden, kun je screenshots maken en kunnen videofilters worden toegepast. Wie het echt professioneel wil doen kan de Broadcaster mini aanschaffen en gebruiken in combinatie met een GoPro, spiegelreflex ? of zelfs studiocamera.

Ustream

Ook Ustream bestaat al sinds 2007 en heeft net als Livestream een aantal opties voor de professional. De app helpt je bij het maken van de composities met het framing grid, en de ‘achterkant’ van het systeem biedt uitgebreide gebruikersanalyse opties.

Bambuser

Net als Livestream en Ustream is Bambuser ook al een aantal jaar live met zijn videostreamdienst. De smartphone app is vrij basic, maar de desktop variant gaat verder. Zo kan er op video’s gereageerd worden, maar kan de zender ook technische aspecten als framerate, beeldkwaliteit en audio instellen.

Hang w/

Ook Hang w/, voluit Hang With, streamt live video. Dat kan niet alleen vanaf een iPhone, maar ook vanaf een Android toestel. Grote jongens Meerkat en Periscope bieden die functionaliteit vooralsnog niet. Interessant aan Hang w/ is de mogelijkheid om advertenties te tonen bij video’s, een potentiële inkomstenbron voor journalisten.

Vanavond bij Fast Moving Targets om 21:00 uur een Meerkat/Periscope special in Top Names.

Reageer

Geef een reactie

*