Lokale Twentse omroepen verlaten eigen eilandjes

Twee jaar geleden werd het Regionaal Mediacentrum Twente opgericht. Zeven lokale Twentse omroepen maken onder die vlag gezamenlijk programma’s voor radio en tv en werken op projectbasis samen met dagblad Tubantia en RTV Oost. Directeur Michel van der Voort vertelt over de plannen voor een ‘superkanaal’, de kracht van vrijwilligers en de noodzaak van samenwerken. "Laten we eerlijk zijn, de lokale omroepwereld stond een jaar of tien stil."

Door: Dorien Vrierling

In gesprek met Michel van der Voort komt regelmatig het woord ‘missie’ naar voren. Want het Regionaal Mediacentrum (RMC) Twente, dat hij samen met Flip van Willigen (TV Enschede FM) sinds 2012 leidt, is niet zomaar een samenwerkingsverband tussen bestaande omroepen. "We willen ervoor zorgen dat elke burger in Twente elke dag lokaal nieuws tot zich kan nemen van een goede kwaliteit, via alle belangrijke platforms. Radio, televisie, internet."

Samen grote aankopen doen

In het RMC Twente werken zeven omroepen samen. Ze gebruiken allemaal hetzelfde redactiesysteem, zodat ze content uit kunnen wisselen, en hebben een gezamenlijk opleidingsprogramma voor journalisten en voor burgers die als wijkcorrespondenten fungeren. De aanschaf van noodzakelijk materiaal, zoals camera’s, wordt zoveel mogelijk samen gedaan, om de kosten te beperken. Ook het binnenhalen van adverteerders gebeurt centraal. Van der Voort: "Er is geen reden waarom je dat allemaal afzonderlijk zou moeten doen."

In de afgelopen twee jaar hebben de omroepen niet alleen met elkaar samengewerkt, maar ook met de Twentse krant Tubantia, de regionale zender RTV Oost en diverse huis-aan-huisbladen. Van der Voort: "Het begint steeds met een concreet project. We beginnen niet met het opstellen van contracten, maar gaan meteen aan de slag. En vaak smaakt zo’n samenwerking naar meer." Dit voorjaar werd bijvoorbeeld samen met Tubantia een debat rond de gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd, vorig jaar was er een congres in samenwerking met Tubantia en RTV Oost.

Toekomstig ‘superkanaal’

De meest structurele samenwerking tot nu toe is de dagelijkse radioprogrammering onder de noemer 1Twente, die te horen is bij alle verbonden omroepen. Elke werkdag worden vanuit Enschede overdag programma’s uitgezonden voor heel Twente, waarbij elk uur lokaal nieuws en een lokaal interview wordt toegevoegd, gemaakt door de lokale omroepen. Hierdoor hebben alle zenders overdag een gepresenteerd programma met lokaal nieuws. Op televisie wordt wekelijks een compilatie van items van de verschillende omroepen uitgezonden en is er een gezamenlijk muziekprogramma. De naam 1Twente zal ook worden gebruikt voor een toekomstig ‘superkanaal’ waar Twentenaren programma’s van alle lokale omroepen kunnen bekijken. "Als je woont in Borne, werkt in Enschede en kinderen hebt die voetballen in Hengelo, is het ideaal. En dan niet alleen op de interactieve tv, maar ook op smartphone en tablet, overal aanwezig dus."

Na de zomer start het RMC Twente een nieuw project met dagblad Tubantia. De betaalde professionals van de krant en de vrijwilligers van de omroepen gaan samen nieuws maken. Ook de huis-aan-huisbladen worden erbij betrokken. "Wij kunnen zorgen voor snelle nieuwsverslaggeving, dat lukt Tubantia niet. Zij kunnen juist weer duiding en onderzoeksjournalistiek bieden. Wij zijn sterk in beeld en geluid, de krant in tekst. Zo vullen we elkaar aan." Voor de bestaande vrijwilligers is het soms ‘fors wennen’ om samen te werken en te vernieuwen. Maar Van der Voort heeft veel vertrouwen in de kracht van de ruim duizend vrijwilligers die bij de omroepen werken. "Het zijn mensen die met passie voor de omroep werken. Het is een hardnekkig misverstand dat je van vrijwilligers minder kunt verwachten dan van betaalde krachten."

Niet achterover leunen

Onderwijs is een belangrijke pijler van het RMC Twente. Niet alleen zijn er cursussen voor bestaande vrijwilligers, er wordt vooral ook veel geïnvesteerd in jong talent. Zo is er de dj-school, waar jongeren door opleidingscoördinator Timo Kamst van de NPO worden opgeleid tot dj, en wordt er samengewerkt met het ROC van Twente. "We moeten jonge mensen aan ons binden, al was het maar vanwege alle technologische ontwikkelingen. Jongeren zijn nog flexibel en nieuwsgierig. We kunnen niet achterover leunen."

Tot nu toe bestaat het RMC vooral dankzij TV Enschede FM, dat een flink bedrag in het centrum investeerde. Daarnaast steekt het ROC er geld in, omdat hun studenten er televisie kunnen maken en begeleid worden. Verder wordt er regelmatig op projectbasis een beroep gedaan op subsidieverstrekkers. Van der Voort: "We hebben tot nu toe vaak het geluk gehad dat we niet het volle pond hoefden te betalen, bijvoorbeeld bij de aanschaf van camera’s. Maar natuurlijk moeten we geld gaan verdienen." De reclame-inkomsten van de omroepen beginnen dankzij de samenwerking en de kwaliteitsslag die gemaakt is gelukkig toe te nemen, zegt hij.

Het moet in heel Nederland kunnen

De missie van Van der Voort gaat verder dan Twente. Hij is trots dat het Mediacentrum door brancheorganisatie OLON naar voren is geschoven als een voorbeeld voor andere lokale en regionale media. "Bij alles wat we doen stellen we ons de vraag: zou dit ook in andere regio’s kunnen? Dat zou wel moeten. We hebben in heel Nederland een toereikend lokaal media-aanbod nodig." Regelmatig geeft Van der Voort met zijn collega’s presentaties over het RMC elders in het land. "Laten we eerlijk zijn, de lokale omroepwereld stond een jaar of tien stil. De omroepen zaten elk op hun eigen eilandje. Maar als ze niet elkaars hulp zoeken bestaan ze over een paar jaar niet meer."

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*