Morgen presentatie ‘Wie waakt er in de regio?’

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de waakhond in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Wie waakt er in de regio?

Morgen breekt eindelijk de grote dag aan voor het vervolgonderzoek naar de nieuwsvoorziening in de regio: dan wordt een antwoord gegeven op de vraag Wie waakt er (nog) in de regio? Gedurende zes maanden volgde het tweekoppig onderzoeksteam van het Fonds al het online nieuws in en over 80 gemeenten, met een bijzonder oog voor nieuws over B&W, raad en gemeentelijk apparaat.

Tijdens deze omvangrijke operatie stuitten we zo nu en dan op bijzonderheden. Zoals de opvallende rol van hyperlocals en lokale omroepen en niet te vergeten de rappende nieuwslezer in de gemeente Laren. Bij de lokale omroep aldaar wordt het nieuws maandelijks gerapt, iets wat niet onvermeld mag blijven in een muziekblog over de journalistiek. In het programma Ti Time rapt de rapper Ti Vargas Grin de belangrijkste nieuwtjes aan elkaar. Luister hier naar één van de raps.

Staying alive

We can try to understand | The New York Times’ effect on man, zingen de Bee Gees in het lied, afkomstig uit de film Saturday Night Fever, Wat is nou precies de "New York Times’ effect on men" waarover de Bee Gees zingen? Om te beginnen sloegen de broertjes Gibb een klein beetje de plank mis, omwille van dichterlijke vrijheid.

De film waarvoor zij de muziek schreven, was gebaseerd op een artikel uit het tijdschrift New York Magazine. In Tribal Rites of the New Saturday Night verhaalde journalist Nik Cohn over de levensstijl van working class Newyorkers uit de buitenwijken, aan wie de vrijgevochten sixties compleet voorbij waren gegaan. Doordeweeks werkten ze keihard, om in het weekend helemaal los te kunnen gaan in de buurtdiscotheek.

Het effect van de Times zou kunnen verwijzen naar ‘jezelf overgeven aan de waarheid volgens ’s werelds invloedrijkste krant’. Een beetje zoals John Travolta zichzelf overgeeft aan de oplichtende vlakken van de dansvloer, aldus de verrassende interpretatie van een bezoeker op het forum Songmeanings.net.

Bewijs dat de wereld bestaat

Dit idee komt niet helemaal uit de lucht vallen, getuige de redacteurs die in de documentaire Page One worden opgevoerd om het daadwerkelijke bestaan van zoiets als de ‘New York Times’ effect on man’ aan te tonen. In hun ogen is de nieuwsselectie van hun krant alles bepalend voor wat andere nieuwsmedia de volgende dag brengen: als het niet in de Times stond, lijkt het haast alsof het niet gebeurd is. In de woorden van de vermaarde journalist Alistair Cooke: het nieuws waarover de Times schrijft, is voor de lezers in het algemeen (en wereldleiders in het bijzonder) het bewijs dat de wereld überhaupt bestaat.

Morgen zoals gezegd de resultaten van de drie onderzoeken naar nieuws in de regio. Zowel de Vrije Universiteit (o.l.v. Irene Costera Meijere), de Hogeschool Utrecht (o.l.v. Piet Bakker) als het Fonds presenteren daar over de situatie in de regio. Hoe de resultaten uitvallen leest u morgen op deze site. Hoe dan ook, een degelijke, lokale en regionale journalistiek is cruciaal voor een goed geïnformeerde burger en samenleving, zoals scheidend bestuursvoorzitter Wim Noomen onlangs al aangaf. En bij die opvatting past maar één muzieknummer…

Te vinden op: Saturday Night Fever soundtrack.

Reageer

Geef een reactie

*