Muzikale nieuwsflits door nieuwslezer

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Hij presenteerde in september zijn onderzoek naar de waakhond in de regio. Daarnaast blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers aan de hand van actualiteiten in de krantenwereld.

Afgelopen zondag gingen in het tv-programma Buitenhof de uitgever van Quote en hoofdredacteur van de Volkskrant met elkaar in gesprek over vernieuwingstrategieën in de journalistiek. Een nietszeggende vertoning met veel inzichten van gisteren, die vooral uitblonk in misplaatste filmanalogieën.

‘Uitgevers zitten midden in The Perfect Storm‘ en ‘Na The Fog of War zal blijken wie er nog overeind staan.’ Running on Empty was een betere samenvatting geweest. Het item over infographic-gebruik in de Duitse krant Suddeutsche Zeitung dat er direct aan voorafging, leverde een veel interessanter statement op: "Godzijdank is er onderzoeksjournalistiek!"

Journalisten moeten hun nek blijven uitsteken

Vorige week vrijdag vond het twaalfde congres plaats van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten. Het tweedaagse evenement opende met twee aansprekende keynote speeches: Gerard Ryle verhaalde over zijn belevenissen rond de geruchtmakende (offshore leaks), Alan Pearce hield een lichtparanoïde pleidooi voor het gebruiken van het deep web. Grootst gemeenschappelijke deler: journalisten moeten hun nek blijven uitsteken, maar moeten hierbij niet argeloos te werk te gaan.

Dat de Oostenrijker Johann Holzel zijn nek uitstak, valt niet te ontkennen. Beter bekend onder de naam Falco zong hij in het voorjaar van 1986 Jeanny hoog de Europese hitparades in. In het nummer praat/zingt een stalker/ontvoerder in de ik-persoon over een meisje waar hij zijn oog op heeft laten vallen; in de begeleidende videoclip zingt hij extatisch vanachter de piano, terwijl zijn slachtoffer vredig ligt uitgestald tussen de brandende kaarsen en de halfvergane herfstblaadjes.

Gerucht: ‘Newsflash’ kost nieuwslezer kop

Voorvechters van vrouwenrechten, sommige Duitse omroepen en in Nederland Frits Spits riepen op tot een boycot van Falco. Allen bespeurden een verwantschap tussen de zanger en een andere Oostenrijkse Johann (lustmoordenaar ‘Jack’ Unterweger); de video verheerlijkte volgens hen geweld tegen vrouwen. Falco snapte niets van de commotie, de actrice die Jeanny speelde evenmin. En Jack? Die kwam vervroegd vrij en ging als misdaadjournalist verslag doen van moordzaken waarbij dikwijls prostituees het slachtoffer waren (tot hij opnieuw werd opgepakt op verdenking van jawel, de moorden op dezelfde prostituees waarover hij eerder zelf berichtte).

Wie pas echt zijn nek uitstak was de gerespecteerde Duitse nieuwslezer Wilhelm Wieben. Op de plek in het liedje waar je normaal gesproken de brug verwacht, sprak hij de beruchte ‘newsflash’ in. Tot op de dag van vandaag doet het hardnekkige gerucht de ronde dat dit hem zijn carrière kostte. Het tegendeel blijkt waar, op zijn vijfenzevenstige verjaardag werd de ARD-icoon nog uitvoerig gefeliciteerd door Bild. Hoewel hij het vak al in 1998 had verlaten, was het Duitse publiek hem niet vergeten. In ‘de stem des volks’ viel bovendien geen onvertogen woord te bespeuren over Wiebens cameo in de Jeanny-video.

Kijk en luister

Wat kan de journalistiek leren van Ryle, Pearce en de beide Johannen: draag je geheimen niet als uithangbord om je nek en check zekerheidshalve altijd eerst bij je advocaat op de reikwijdte van boze overheden (en niet te vergeten Frits Spits).

Te vinden op: The Hit Singles

Reageer

Geef een reactie

*