Nieuwsvoorziening in de grote stad is kwetsbaar, blijkt uit onderzoek Stimuleringsfonds

Nieuws |
  • Redactie
  • 25 april 2019
  • 476 woorden , 2 min. lezen

Iedere aanbieder van lokaal nieuws in de grote stad – omroep, krant, lokale nieuwssite, maar ook een burger die actief is op social media – legt zo zijn eigen accenten. De een beperkt zich tot de belangrijkste feiten, de ander brengt daarnaast ook nog achtergronden en een derde laat burgers hun mening geven.

Elk medium z’n eigen rol

Wil je als inwoner écht goed op de hoogte zijn, dan moet je dus verschillende media volgen. Die media moeten op hun beurt allemaal hun eigen ‘rol’ optimaal vervullen. Doen ze dat niet, dan blijkt hoe kwetsbaar het nieuwsecosysteem, de samenhang en wisselwerking tussen alle nieuwsaanbieders, is. Zodra een of meer aanbieders niet hun rol vervullen, krijg je als inwoner een eenzijdig en incompleet beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld.

Individueel mediagebruik

Ook is de manier waarop je als inwoner nieuws gebruikt, van invloed op hoe goed geïnformeerd je bent. De kwetsbaarheid van het nieuwsecosysteem hangt samen met het individuele mediagebruik van inwoners. Wie vooral online gebruik maakt van nieuws, ziet minder verdieping bij nieuws voorbijkomen en krijgt meer vluchtige berichtgeving te zien dan wie vooral naar de radio luistert, televisiekijkt of de krant leest.

In hoeverre profiteren inwoners van de vele lokale nieuwssites in de grote stad?

Het onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de ‘G4’, de vier grootste steden in Nederland, volgt op eerder onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
‘Daaruit bleek dat het niet goed gaat met de nieuwsvoorziening in de regio,’ zegt onderzoeker Quint Kik, die het onderzoek uitvoerde samen met collega Mariët Medendorp, met behulp van studenten van verschillende hogescholen en universiteiten en Nel Ruigrok van onderzoeksbureau LJS Nieuwsmonitor. ‘In kleine gemeenten kun je nog amper lokaal nieuws vinden, laat staan verdieping bij politieke kwesties. We wilden weten hoe het in de grootste steden van het land gesteld is. In hoeverre profiteren inwoners bijvoorbeeld van de vele lokale nieuwssites die er in de steden zijn?’

Gevolgen voor de democratie

Dat de nieuwsvoorziening in de grote steden kwetsbaar is, heeft gevolgen voor de democratie, stelt Kik. ‘Lokaal nieuws is niet alleen nuttig als je wilt weten hoe het zit met die bouwvergunning voor een bedrijfspand om de hoek, of als je benieuwd bent wat er komend weekend in de stad te doen is. Je hebt een goede lokale nieuwsvoorziening nodig om de juiste afwegingen te kunnen maken in het stemhokje. Dat die nieuwsvoorziening kwetsbaar blijkt te zijn, heeft dus een directe invloed op de democratie.’

Test het zelf

Weten hoe de nieuwsvoorziening in de grote steden eruitziet, en wat deze kwetsbaar maakt? Op de interactieve website Pas op! Breekbaar vind je de kern van het onderzoek. Bovendien kun je er testen welke impact jouw manier van nieuws gebruiken heeft op de informatie die je onder ogen krijgt – of je nu elke dag de lokale krant leest, of vooral social media gebruikt.
Beeld door Dirk-Jan Visser

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.