Novinity wint De Tegel Toekomst Prijs 2012

Jonge journalisten Ans Boersma, Wilbert Kramer en Gerwald van de Munt hebben met hun nieuwsapp Novinity De Toekomst Prijs gewonnen. De jury onder leiding van René van Zanten, directeur van het Stimuleringsfonds voor de Pers, beschouwde de app de beste Nieuwsbrenger van de Toekomst.

De uitreiking van De Toekomst Prijs vond afgelopen maandag plaats, tegelijk met de uitreiking van De Tegels, de jaarprijzen voor de journalistiek. Met de app Novinity spelen Boersma, Kramer en Van de Munt in op gemak, efficiency en betrokkenheid.

Novinity is een app die nieuws op maat brengt. Centraal in de app staan een persoonlijke scorelijst van belangrijk nieuws en een nieuwstimer. In deze laatste functie stelt de gebruiker een tijdsduur in (bijvoorbeeld een treinreis). Vervolgens wordt de gebruiker in dat tijdsbestek optimaal op de hoogte gebracht met nieuws uit de gekozen categorie. Bovendien wil Novinity een betrokken online community creëren, waarbij het nieuwsmedium in contact blijft met de achterban.

Betrokkenheid

De drie jonge journalisten vinden dat in de verschuiving van offline naar online nog te vaak oude patronen worden toegepast in nieuwe media. Bovendien is er nog geen goed online alternatief voorhanden om lezers te binden. Ook is het online aanbod te groot, te breed en onoverzichtelijk. Tegelijkertijd bezit de helft van de Nederlanders een smartphone, hebben twee miljoen Nederlanders een dagblad app en bezoeken zeven miljoen Nederlanders dagelijks de website van een dagblad. Met het verdwijnen van dagbladabonnees verdwijnt ook een betrokken achterban. Novinity wil die betrokkenheid terughalen door lezers actief te betrekken bij het nieuwsmedium.

De komende maanden zullen de drie prijswinnaars met verschillende partijen rond te tafel gaan om het prototype van Novinity uit te kunnen bouwen tot een volwassen nieuwsapplicatie.

Reageer

Geef een reactie

*