NPR lanceert open source social media-tools

NPR, de Amerikaanse publieke radio-omroep, heeft drie applicaties gelanceerd waar nieuwsmakers eenvoudig afbeeldingen voor social media mee kunnen produceren. De tools zijn onder de naam Lunchbox open source ontwikkeld en daarmee voor iedereen beschikbaar.

Op zowel Facebook als Twitter hebben statusupdates met een afbeelding een opvallend groter bereik. Om dat bereik extra te benutten kan het handig zijn om in de afbeelding een korte tekst te plaatsen. Op die behoefte speelt NPR nu in met drie verschillende tools.

Quotable

Als je een interview hebt met een hele sterke quote, dan wil je die natuurlijk communiceren. Met de tool Quotable maak je heel eenvoudig een afbeelding aan met daarin een quote en de naam van degene die de uitspraak heeft gedaan. Lettergrootte en kleurstelling kunnen makkelijk aangepast worden, net als het formaat van de afbeelding, aangezien elk social platform een ander afbeeldingformaat hanteert.

Quotable

Quotable

Screenshot demo

Factlist

Tijdens breaking news situaties is informatie vaak schaars, maar wil je het publiek wel continue op de hoogte houden met de kennis die je hebt. Met de tool Factlist maak je factlists als afbeelding. Net als bij Quotable kunnen lettergrootte en kleur eenvoudig aangepast worden. Extra bij Factlist is dat er een timestamp aan toegevoegd kan worden. Op die manier blijft altijd duidelijk, ook als een afbeelding uren of zelfs dagen later weer bij iemand in de tijdlijn opduikt, wanneer die feiten gecommuniceerd zijn.

Factsheet

Factsheet

Screenshot demo

Waterbug

De derde tool, Waterburg, is niet zozeer gericht op tekst, maar op de rechten die op de afbeelding rusten. Want een goede foto wordt vaak gedeeld, maar lang niet altijd met bronvermelding. Met Waterbug plaats je eenvoudig de credits in een afbeelding, welke ook aangepast kunnen worden in kleur en contrast, zodat ze niet wegvallen tegen de achtergrond.

Open source

De tools zijn te vinden op open source-platform Github en kunnen zo volledig aan de stijl en wensen van een nieuwsorganisatie aangepast worden. Eerst even testen? Download dan hier de demoversies van de tools.

Reageer

Geef een reactie

*