NRC Reader met webapplicatie op alle platforms toegankelijk

Volgende week, op 28 april, gaat de webapplicatie van NRC Reader live. De Reader, die vorige week een Spin Award won in de categorie Design, is dan toegankelijk voor alle platforms. Tot nu toe was er alleen een app voor de iPhone en iPad. Bovendien zijn voortaan de eerste tien artikelen per maand gratis te lezen.

Door: Dorien Vrieling

Met app-ontwikkelaar Moop werd een ‘volledig responsive’ site ontwikkeld, die zich aanpast aan de meest gebruikte browsers. De webapplicatie NRC Reader is daardoor optimaal te bekijken op een Android- of iOS-telefoon, tablet, laptop of desktop computer. Ward Wijndelts, business developer bij NRC: “Ik ben heel blij dat we onze strakke presentatie hebben weten te vertalen van het smalle iOS-platform naar alle platforms. Het ziet er stinkend mooi uit.”

Gratis lezen, ook zonder Facebook

Voortaan kan iedereen tien stukken per maand gratis bekijken, zonder in te hoeven loggen. Wie daarna meer wil lezen, dient te betalen. Wijndelts vindt die verandering spannend. “Vorig jaar vond ik het al heel wat dat we abonnees van NRC Reader via Facebook lieten linken naar stukken die anderen dan gratis konden lezen ? die link met Facebook vonden veel mensen overigens vervelend. Die cultuurverandering naar ‘gratis’ is heel snel gegaan. De baas van ons bedrijf is iemand die snapt dat je moet laten zien wat je product is. De gordijnen van de etalage zijn een beetje opengezet. Net als bij De Correspondent, die haar stukken ook gratis beschikbaar stelt en dan hoopt dat mensen een abonnement nemen.”

Nu de webapplicatie klaar is liggen er weer andere mogelijkheden in het verschiet voor de Reader. Wijndelts: “Het spel begint nu, the sky is the limit.” Zo zullen gebruikers in de toekomst mogelijk zelf kunnen bepalen welke artikelen ze te zien krijgen. “De Reader kostte veel geld om te ontwikkelen, toen die een groot succes bleek konden we verder gaan investeren in een web-oplossing. Als dit ook weer een succes wordt, kijken we weer verder. Dan ontwikkelen we misschien nog een aparte Android-app.”

Steeds meer lezers gebruiken Android

Tot nu toe was de NRC Reader-app alleen beschikbaar voor iOS, het besturingssysteem van Apple. Regelmatig werd er gemopperd door lezers die geen iPhone of iPad gebruikten, maar wel van NRC Reader gebruik wilden maken. Wijndelts: “Apple bood lange tijd de ultieme gebruikservaring, maar dat is niet meer zo. Het marktaandeel van Android wordt steeds groter. Iemand van twintig jaar koopt vaak eerder een goedkoper Androidtoestel dan een iPhone.” In de gebruiksstatistieken van de digitale editie van NRC Handelsblad is volgens Wijndelts ook duidelijk te zien dat andere merken terrein winnen op Apple. “En we zien ook dat er steeds meer mobiel wordt bekeken. Op sommige dagen doet de helft van de lezers van de online editie dat via hun mobiel.”

“iOS is de plek waar het geld wordt uitgegeven,” zei Wijndelts vorig jaar. Maar aan Android valt ook geld te verdienen. “We verdienen nu meer omdat Apple er niet meer tussen zit. Als je een app beschikbaar stelt via de Apple-store en mensen hebben een zogeheten in-app subscription, krijgt Apple 30% van de opbrengsten. Als je via de webapplicatie een abonnement afsluit, komt het volledige bedrag direct bij ons terecht. Dat is voor de uitgever natuurlijk fijn.”

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*