Nu.nl verzamelt data met Detective.io

Nu.nl gaat samen met lezers data verzamelen over incidenten waarbij de politie geweld gebruikt tegen burgers. De verzamelde data zal verwerkt worden met onderzoeksplatform Detective.io. Maar wat is dat voor tool en wat kan je ermee?

Eerder dit jaar kwam Nu.nl al met een artikel over de slechte registratie van politiegeweld. Destijds werden lezers die betrokken zijn geweest bij politiegeweld gevraagd zich te melden. Dit leverde een dossier op, maar er blijven vragen onbeantwoord. Zo vraagt de nieuwssite zich af waar de meeste incidenten plaatsvinden, hoeveel personen daarbij betrokken zijn en of er specifieke periodes zijn met meer geweldsincidenten.

Om deze kwantitatieve data te verzamelen en in kaart te brengen, gaat Nu.nl gebruikmaken van de tool Detective.io. Dit open source platform werd eind vorig jaar opgezet door Journalism++, een netwerk van datajournalisten en ontwikkelaars. Het laat gebruikers grote hoeveelheden data beheren en brengt onderlinge verbanden in kaart. Met deze dienst gaat NU.nl incidenten in kaart brengen waarbij o.a. locatie, datum, aantal slachtoffers en de mate van geweld wordt geregistreerd. Deelnemers kunnen na registratie incidenten zelf aanmelden op het platform.

Detective.io is ontstaan uit de behoefte om grote hoeveelheden data samen te kunnen voegen en daar verbanden in te kunnen ontdekken. Bestaande tools konden volgens mede-oprichter Nicolas Kayser-Bril niet omgaan met enorme hoeveelheden data van een groot aantal variabelen. Daarom besloot hij met Journalism++ de tool te bouwen die ze zochten. De tool maakt de connecties binnen het netwerk van data inzichtelijk, en beschrijft zo de links tussen knooppunten binnen het netwerk, die weer gestructureerd worden en makkelijk doorzoekbaar zijn. Leer meer over Detective.io op de website van de tool.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*