Online video kan zo interactief als je zelf wilt’

Online video klinkt menig nieuwsbedrijf al ingewikkeld in de oren, maar interactieve online video klinkt als een toekomstdroom. De mensen achter het project FreshTV wilden deze toekomst naar het nu halen: interactieve online video die ook nog eens eenvoudig is te maken. Wat is er terecht gekomen van hun plannen?

Door: Sean van der Steen

FreshTV, een Gronings bedrijf met ervaring in het maken van marketing video’s, vatte eind 2013 het plan op om online video’s interactief te maken. Een optie die hen uitermate geschikt leek voor nieuwsmedia: een kijker kan direct vanuit de video doorklikken naar extra bronmateriaal, of bio’s van sprekers. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zag dit ook wel zitten en ondersteunde het project met een subsidie van €39.450.

Vertraging

Fast-forward anderhalf jaar later. De bèta van de applicatie, genaamd Dynamic Interactive Video Application (DIVA), draait stabiel en is volgens initiatiefnemer Peter de Graaf ‘bijna klaar’ om middels licenties verkocht te worden. Dat is wel wat later dan gepland: het project had een looptijd van 3 maanden. De Graaf: "We hebben wat technische tegenslagen gehad. Dit is iets dat nooit af is; je blijft bezig met ontwikkelen. We hadden een jaar moeten reserveren voor het ontwikkelen."

De Graaf vertelt dat de productie van een kleine, interactieve documentaire die tegelijk met DIVA gelanceerd gaat worden ook vertraging opleverde. De documentaire gaat over het verband tussen de farmaceutische industrie en DSM 5, een handboek voor de psychiatrie. Het bleek lastiger dan verwacht om critici op camera hun verhaal te laten vertellen.

Tool voor de journalistiek

De documentaire komt volgens De Graaf half juni online, inclusief verschillende ‘sidesteps’ om dieper op de materie in te kunnen gaan. De Graaf is absoluut niet van plan om de documentaire te slijten aan de media. "Verkopen aan de NPO, daar geloof ik niet in, want daar heb je geen mogelijkheden voor de interactiviteit die we toevoegen. Het moet zichzelf gaan verspreiden en daar helpen wij ook bij door embedden toe te staan. De documentaire is het visitekaartje van DIVA."

Wat voorbeelden betreft moeten we het vooralsnog doen met een aantal marketing video’s die met DIVA zijn geproduceerd. En daar valt op dat dergelijke interactieve video’s best wel druk zijn. Is het niet too much voor de gemiddelde nieuwsconsument? De Graaf: "We hebben een tool gemaakt voor de journalistiek. Hoe je die tool gebruikt, is aan jezelf. Je kunt zelf bepalen hoeveel extra informatie je in zo’n video stopt."

Geen plaatsvervangende editor

Intensieve training voor journalisten die aan de slag willen met DIVA is niet nodig, denkt De Graaf. "Het is een versimpelde vorm van bestaande editors als Avid en Final Cut Pro, dus journalisten die zelf al monteren kunnen er zo gebruik van maken." Die journalisten moeten overigens niet denken dat DIVA in de plaats komt van de editors waar ze al vertrouwd mee zijn. De Graaf: "Met DIVA kun je kleine aanpassingen maken aan montages, maar het is eigenlijk de bedoeling dat afgeronde videos geïmporteerd worden in DIVA en daar worden voorzien van interactieve elementen." Ook als je geen ervaring hebt met het maken van video’s, zou je volgens De Graaf binnen een paar uur door moeten hebben hoe DIVA werkt.

Een van de pluspunten van DIVA is dat video’s aangepast kunnen worden nadat ze zijn gepubliceerd. Een nieuwe kijker zal direct de nieuwste versie van de video zien, zonder dat de onderliggende embed-code vernieuwd moet worden. Daarnaast kunnen de video’s worden voorzien van ‘keuzemomenten’. De Graaf: "De video kan automatisch op pauze gaan staan met een soort pop-up in beeld. Daar kun je op klikken voor meer informatie. Als dat klaar is, ga je weer terug naar waar je was in de video. Je maakt de video zo langer met informatie die jij relevant vindt."

DIVA werkt sinds kort ook op iOS en Android, naast de desktop. Vooral iOS bleek lastig om DIVA voor te ontwikkelen, vertelt De Graaf. De interactieve video’s zijn slechts kilobytes zwaarder dan reguliere video’s, maar Apple wil wil koste wat kost voorkomen dat hun apparaten gaan haperen, dus hebben ze de onderliggende code goed dichtgetimmerd. Ook YouTube-integratie bleek lastiger dan gedacht. De Graaf: "We willen YouTube-videos in de player zelf laten bufferen, zodat er geen problemen ontstaan omtrent copyright. In de bèta lukt dat ook wel, maar het is een beetje onbetrouwbaar omdat Google vaak de achterliggende code wijzigt."

Licenties

DIVA wordt momenteel getest op meerdere redacties in Nederland. "De journalisten zijn tot nu toe erg enthousiast", weet De Graaf te vertellen. Over het verdienmodel twijfelt De Graaf niet: "We willen licenties verkopen, meer niet. We hebben een goed product neergezet en we geloven er in."

Een tool als DIVA kan natuurlijk ook in andere sectoren dan de journalistiek worden toegepast. De Graaf ziet dat ook. "We zijn natuurlijk een commercieel bedrijf, dus we kunnen het zeker ombouwen naar product voor meer commerciële partijen. Dat loopt parallel aan elkaar. Maar we vinden deze tool juist interessant voor journalistiek. Toen editors als Avid op de markt kwamen, konden journalisten opeens veel meer creativiteit kwijt. Dit systeem moet hetzelfde teweegbrengen."

Reageer

Geef een reactie

*