Online zelfstudie voor journalisten

Het internet puilt uit van de journalistieke tutorials, workshops, masterclasses en hoorcolleges. Welke online pareltjes mag je niet missen? Persinnovatie.nl zet een paar gratis cursussen voor journalisten op een rij.

Door: Sean van der Steen

Datajournalistiek

De aspirant-datajournalisten onder ons moeten opschieten: tot 31 december kun je een gratis cursus datajournalistiek volgen. De cursus wordt verzorgd door het European Journalism Centre (EJC), met als doel om ‘journalisten, redacteuren en ontwikkelaars beter gebruik te laten maken van data in hun werk.’

EJC laat vijf experts aan het woord, waaronder Simon Rogers (datajournalist bij Twitter) en Pulitzerprijswinnaar Steve Doig. Tijdens de cursus leer je hoe je geschikte verhalen bedenkt, hoe je aan (opgeschoonde) data komt én hoe je die gegevens verwerkt en visualiseert. De voertaal van deze cursus is Engels en bij een tijdsinvestering van 3 tot 5 uur per week duurt de cursus 5 weken.

Liever een Nederlandse cursus? De NVJ biedt óók een gratis cursus datajournalistiek aan, deels gefinancierd door Google.

Interessante TED talks

Achterover leunen en aandachtig luisteren naar experts is ook een vorm van zelfstudie. In dat geval kun je goed terecht bij TED, een website met korte lezingen van professionals over allerhande onderwerpen. TED houdt een dossier bij met op het moment van schrijven 12 interessante talks over journalistiek en de media. Bij dit dossier horen ook twee artikelen: een introductie en een beknopte analyse.

Een al wat oudere maar zeker interessante talk komt van Erik Hersman uit 2009. Hersman presenteert de Google Maps applicatie van Ushahidi. Ushahidi begon ooit in Kenia met een tool die Kenianen konden gebruiken om aan de verkiezingen gerelateerd geweld te rapporteren. Nu is het uitgegroeid tot een organisatie met 7 verschillende tools die de Afrikaanse journalistiek moeten helpen. Hersmans motto: ‘Als het in Afrika werkt, dan werkt het overal.’

Fotojournalistiek en meer

Het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) biedt via het OpenCourseWare Initiative online scholing aan. Cursusinformatie en ondersteunend materiaal van MIT-cursussen wordt hier gratis beschikbaar gesteld. Vaak zijn er echter geen video’s van de betreffende hoorcolleges te vinden – de gebruiker moet het doen met opdrachtomschrijvingen en lijsten studiemateriaal. Het is daarentegen wel prettig dat je per onderwerp een complete lijst met relevante literatuur in dat vakgebied krijgt voorgeschoteld.

Een van de betere cursussen voor journalisten is ‘Documentary Photography and Photojournalism: Still Images of a World in Motion’. Tip: combineer die cursus met deze online cursus van Poynter. Ben je meer geïnteresseerd in schrijftips? MIT biedt ook meerdere cursussen over (creatief) schrijven aan op de website.

BBC Academy

De BBC heeft op haar website een aantal video trainingen staan die je gratis kunt volgen. Je leert van de experts van BBC over onder meer onderzoeksjournalistiek, filmen, monteren, interviewen en presenteren. Als je hier goed zoekt kun je ook andere pareltjes vinden, zoals een verhandeling van YouTube-strategist Kate Rushworth over hoe je als journalist succesvol wordt op YouTube.

Social media training

Toegegeven, de meeste journalisten hoeven (hopelijk) niet meer te leren wat tweets en likes zijn. Een overzichtje is daarentegen altijd handig. Daar zorgen de vrijwilligers van de Oakland Local voor. Het interessante aan deze cursus is dat de makers niet schromen om de onder journalisten minder populaire platformen als Tumblr, Flickr en Foursquare te behandelen.

Wetenschapsjournalistiek

De cursus wetenschapsjournalistiek van de World Federation of Science Journalists (WFSJ) is een oudgediende in deze lijst. In 2012 heeft de WFSJ een cursus wetenschapsjournalistiek met 10 lessen pepubliceerd. Je leert bijvoorbeeld hoe je over wetenschap schrijft en hoe je controversiële onderwerpen behandelt. De cursus is inmiddels beschikbaar in 8 verschillende talen.

Ken jij een goede, gratis online cursus, workshop of masterclass? Laat het hieronder weten!

Reageer

Geef een reactie

*