Op zoek naar plannen voor de vernieuwing van de journalistiek

Innovatie in de journalistiek gaat niet vanzelf, daar komt heel wat bij kijken. Het bedenken en uitvoeren van ideeën heeft vaak veel voeten in de aarde. Om een en ander te stimuleren start het Stimuleringsfonds voor de Pers het project The Challenge.

De bedoeling van het project is dat studenten en jonge journalisten de kans krijgen om hun innovatieve ideeën werkelijkheid te laten worden. Ze krijgen daar begeleiding bij en de mogelijkheid om hun plannen gefinancierd te krijgen. Rick van Dijk is projectleider en licht toe wat de bedoeling is van The Challenge

Waarom is deze Challenge voorbehouden aan studenten en pas afgestudeerde journalisten? Veteranen kunnen toch ook met mooie ideeën komen?
"Zeker waar, maar we willen graag dat mensen die niet al te veel gehinderd worden door praktijkervaring en belangen, fris van de lever met leuke ideeën komen om de journalistiek te vernieuwen. Ik kan als 46-jarige best van mezelf vinden dat ik goed op de hoogte ben van nieuwe technologieën en dat de sociale media voor mij geen geheimen hebben, maar als ik naar mijn zoon van 15 kijk zie ik dat zijn mediagebruik toch al heel anders is."

Over sociale media gesproken, jullie hebben op zo’n beetje alle sociale media accounts aangemaakt, maar wat is de bedoeling daarvan? Hoe gaan jullie die inzetten? En met welk doel?
"We weten nog niet of we alles gaan inzetten, maar het doel is: alle geïnteresseerden op de hoogte houden over de voortgang, vragen te kunnen beantwoorden, informatie te kunnen delen en mensen met elkaar in contact te brengen die in de ‘heruitvinding’ van de journalistiek geïnteresseerd zijn. We denken er zelfs aan om open ideeën in te laten dienen, zodat door middel van crowdsourcing anderen een bijdrage kunnen leveren aan de verdere uitwerking van het idee. Ook de belangrijkste lessen uit de masterclasses zullen worden gedeeld via de sociale media."

Hoeveel teams kunnen maximaal meedoen aan die masterclasses? Vindt er dus voorafgaand aan de masterclasses ook al een selectie plaats?
"Ja, we selecteren maximaal vijftien ideeën en dus vijftien teams die aan de masterclasses mogen meedoen. Er worden van januari tot en met maart 2013 twaalf wekelijkse bijeenkomsten gehouden waarvan tenminste zes masterclasses op het gebied van prototyping, interactive design, verdienmodellen, markttests, enzovoort. Hiervoor worden specifieke deskundigen ingeschakeld. In de loop van oktober worden de namen bekendgemaakt."

Op basis van welke criteria zullen de projecten beoordeeld worden?
"De twee criteria zijn: het project moet journalistiek én vernieuwend zijn. Journalistiek wil in ons geval altijd zeggen: het moet relevant zijn in de zin dat het betrekking heeft op de maatschappelijke actualiteit. En innovatief wil zeggen: vernieuwend in de manier waarop een journalistiek verhaal wordt verteld. Dat is best breed, maar we willen ook graag verrast worden met mooie ideeën. Je zult in de aanvraag natuurlijk wel moeten uitleggen waarom het idee vernieuwend is."

En wat is de deadline voor inzendingen?
"Vanaf 1 oktober kunnen plannen ingediend worden op onze speciale website reinventingjournalism.nl (binnenkort actief). De sluitingsdatum is 14 november."

Wat is de bedoeling van die website?
"In praktische zin: een plek om je idee in te dienen. Maar ook: een plek om inspiratie op te doen, kennis te delen en contacten te leggen. We zijn nog aan het bekijken of we daar een hoekje van onze eigen site Persinnovatie.nl voor gebruiken of dat we dat via bijvoorbeeld een tumblr-blog doen. Als er veel belangstelling is, houden we de site reinventingjournalism.nl misschien wel langer in de lucht."

Kijk hier voor alle details over The Challenge.

Reageer

Geef een reactie

*