Raounak Khaddari: ‘Ik hoop dat we de status quo vaker gaan bevragen’

Nieuws | De Voorspellers
  • Sara Madou
  • 09 december 2021
  • 539 woorden , 2 min. lezen

Raounak Khaddari (27) is verslaggever bij Het Parool, gespecialiseerd in onderwijs en jongvolwassenen. Daarnaast presenteert ze op Radio 1 de vroege ochtendshow, ook te luisteren als podcast. Welke rol kan de journalistiek spelen in het publieke debat? En kunnen algoritmes ons helpen om buiten de bubbel te kijken?

‘Ik zit nu vier jaar bij Het Parool en focus sinds kort op onderwijs, jongeren en jongvolwassenen. Hierdoor kan ik me meer verdiepen en ook eigen nieuws maken. Ik hou van verhalen waarbij je echt in een onderwerp duikt, gelukkig biedt Het Parool daar ruimte voor. Longreads van 3000 woorden of meer zie je zelden in de krant, maar bij Het Parool hebben we nog steeds goede onderzoeksjournalisten op de redactie zitten.

Vechten voor idealen

Ik denk -en hoop- dat we het komende jaar de status quo vaker gaan onderzoeken. Als journalisten durven we meer dan voorheen kritisch naar heilige huisjes te kijken. Voorheen ging het vooral om het bevragen van excessen, tegenwoordig lijkt bijna alles in de maatschappij en politiek bespreekbaar. Ik zie het ook op social media. Neem Instagram, daar dragen mensen steeds vaker een standpunt uit in het publieke debat. Je kunt en mag vechten voor je idealen. De journalistiek signaleert dat en geeft er ruimte aan, van die ontwikkeling word ik heel blij. De huidige status van het onderwijs is een goed voorbeeld. Iedereen die de documentaireserie Klassen heeft gezien, weet dat het niet langer houdbaar is hoe we dat nu aanpakken.

Natuurlijk roepen zulke journalistieke producties ook discussie op, maar volgens mij is dat alleen maar goed. Door de dialoog met elkaar aan te gaan, kun je beter begrijpen hoe de ander denkt. Het helpt om met elkaar het gesprek aan te gaan, over waaróm je dat zo ziet. We mogen meer buiten onze eigen bubbel kijken. Algoritmes hebben daar ook een taak in. Ze voeden nu onze confirmation bias maar kunnen juist veel betekenen om je de andere kant op te helpen, buiten je eigen denkbeelden. Hopelijk hebben we van corona geleerd dat niemand er blij van wordt om in een bubbel te bivakkeren en geen contact te hebben met anderen of nieuwe invloeden op te doen.

Wappie

Het is en blijft belangrijk om verhalen te vertellen over wat zich afspeelt in de maatschappij. Ook als het gaat om mensen die niet direct tot de gestelde norm behoren. In de vaccinatiediscussie zetten we iemand bijvoorbeeld te snel weg als ‘wappie’. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gevaccineerd en sta daar helemaal achter. Maar mensen die er anders over denken zijn óók onderdeel van de samenleving.

Tenslotte zou ik het mooi vinden als we in de media meer samenwerken. Het klinkt ambitieus, maar we mogen best elkaars waarde meer inzien. Heb je veel tijd gestoken in een verhaal dat iets belangrijks blootlegt, wat is er dan op tegen om dit op andere kanalen te verspreiden? We blijven concurrenten, maar sommige verhalen verdienen een zo groot mogelijk platform.’

Illustratie door: Alexandra España

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.