‘Real-time video past perfect bij snel karakter Nu.nl’

‘Dit is waar ik als journalist al jaren op zit te wachten’. Zo kondigt Rick Nieman tijdens het Mediapark Jaarcongres livestream-app Cameraad aan. Hoofdredacteur van Nu.nl Gert-Jaap Hoekman laat het publiek een primeur zien in de vorm van een betaversie van de app, die NU.nl samen met TNO, en met ondersteuning van het Stimuleringsfonds, ontwikkelt.

Door: Jolien Scholte

Begin deze maand startte Rianne Schuurman, die toevallig ter plaatse was, via Periscope een livestream van een bommelding in een Jumbo supermarkt in Groningen. Met succes: onder andere NOS en RTV Noord gebruikten de livestream, en Schuurman had binnen de kortste keren meer dan 1400 volgers. Real-time video is populair, en zeker interessant voor de media. De livestream-app Cameraad werkt op een vergelijkbare manier als Periscope, maar biedt journalistieke redacties overzicht, en de mogelijkheid het systeem te implementeren in de eigen app en het eigen redactiesysteem. Ook kan er in contact getreden worden met de streamers, voor bijvoorbeeld tips of instructies. Nu.nl en TNO werken samen aan deze livestream-app, met ondersteuning van het Stimuleringsfonds.

Sneller dan gedacht

Hoofdredacteur van Nu.nl Gert-Jaap Hoekman: "Ik vind het allereerst bizar dat ik hier nu op het Mediapark Jaarcongres kan staan, en al kan vertellen over Cameraad." In maart werd met het project gestart, en zowel Nu.nl als TNO hadden verwacht in september een prototype te hebben van de livestream-app. "Maar eind april kwamen twee jongens van TNO naar me toe en zeiden: ‘kijk eens wat we al kunnen’. Het was al bijna af, dus ik heb toen gezegd: dat gaan we meteen live doen." Hoekman presenteert tijdens het congres een demo van de beta-versie van Cameraad.

TNO vond voor de ontwikkeling van de tool de ideale partner in Nu.nl, dat dagelijks zo’n 50 video’s plaatst die voornamelijk dienen als ondersteuning bij de nieuwsberichten op de site. "We zijn bezig met curatie van video’s die we binnen krijgen, maar ook met eigen productie", vertelt Hoekman. Omdat het nieuws op Nu.nl echter een snel en vluchtig karakter heeft, moet de redactie goed nadenken over de productie van eigen video’s. "Dat willen we eigenlijk óf longtail, óf live", stelt Hoekman.

Cameraad moet voor Nu.nl een innovatieve tool gaan worden in het verkrijgen van live-video. De nieuwssite wil Cameraad op twee manieren inzetten: voor livestreams van de eigen verslaggevers, maar ook livestreams van mensen die toevallig ergens ter plekke zijn, zoals Rianne Schuurman bij de Jumbo supermarkt.

Demo bèta-versie

In de demo van Hoekman zien we een online paneel, waarin een aantal livestreams in blokjes naast elkaar staan, en een kaartje van Nederland waar te zien is waar de streamers zich bevinden. "Nu kan ik klikken op ‘activeer camera voor livestream’, waarmee de livestream online wordt gezet op Nu.nl", vertelt Hoekman. Hij demonstreert hoe hij in contact kan komen met de livestreamer. Zo heeft hij live contact via de app met verslaggever Lucas Benschop, die bij de Tweede Kamer is en een livestream is gestart. Dan schakelen we door naar een andere livestreamer: iemand op de redactie van Nu.nl. Via de livestream krijgen we een rondleiding over de redactie.

Die duurt Hoekman echter wat lang, wat hem de kans biedt een andere functie te demonstreren. "We hebben een soort paniek-knop. Als je daarop klikt gaat het beeld meteen weg." En inderdaad, de redactie van Nu.nl verdwijnt uit beeld. Die paniek-knop is niet zozeer bedoeld voor het geval een stream saai wordt, maar vanuit ethisch aspect. Je wil, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk, niet alles publiceren, en toch de regie enigszins kunnen behouden.

Lees meer over Cameraad

Reageer

Geef een reactie

*