RTL Boulevard draait door

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de waakhond in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Shownieuws met Bryan Ferry, Elvis Costello & Dusty Springfield.

Dit blog blijkt niet de enige plaats waar komkommertijd er meedogenloos inhakt. De aandacht voor de kleintjesmarkt valt echter volstrekt in het niet vergeleken bij de preoccupatie van de NOS-buitenlandredactie. Sinds enige jaren sluit het ochtendjournaal in de vakantieperiode af met een zogeheten zomercolumn.

Fascinatie voor alles wat eetbaar is

Die handvol overzeese correspondenten die de NOS na vele bezuinigingsronden nog over heeft, werd in de column van afgelopen dinsdag ingezet om in New York de uitvinding van de ‘cronut’ te verslaan. De Cro-wat? Een samentrekking van croissant en donut, het resultaat van een uit de hand gelopen fascinatie van Amerikanen met alles wat eetbaar en deep frozen of deep fried is.

Over dit soort culinaire hoogstandjes valt meer belangwekkends te lezen op dit blog. Van een serieuze nieuwsredactie verwacht je daarentegen dat ze iets anders weet op te diepen dan een door de correspondent ter plaatse in frituurvet verdronken cronut.

RTL Boulevard draait door

Vraag: als er nauwelijks geld is voor buitenlandcorrespondenten – om van onderzoeksjournalistiek nog maar te zwijgen – waarom worden dan wel de buitenissige eetgewoonten van Amerikanen op locatie gecoverd? Antwoord: omdat mensen (het nieuws over) zo’n cronut gewoon lekker vinden. Diezelfde ‘honger’ is terug te zien bij de grootverbruikers van shownieuws.

Zo heeft NU.nl zijn populaire rubriek Achterklap, goed voor zo’n 70 miljoen pageviews per maand in 2013 (tegenover 130 miljoen voor algemeen nieuws). In de eerste helft van 2013 stemden dagelijks ruim een miljoen kijkers af op op RTL Boulevard; navraag bij de Stichting KijkOnderzoek leert dat er in de eerste helft van 2013 gemiddeld 1,3 miljoen kijkers afstemden op het RTL Nieuws van half acht). Terwijl Matthijs, Jeroen, Paul en sinds dit jaar ook Andries en Thijs het tijdens het zomerseizoen voor gezien houden, stopt weliswaar de wereld, maar draait RTL Boulevard gewoon door (en doet dit al vier jaar zo).

‘Kiss and tell’ of ‘Chequebook journalism’?

Waar haalt Albert dag in dag uit toch al die inside information vandaan? Dat hij zo goed zijn oor te luisteren kan leggen is alom bekend, niet voor niets ontving hij hiervoor in 2009 een bijzondere onderscheiding van BNN. Toch kun je je niet helemaal aan de indruk onttrekken dat er ook wel een gezonde dosis kiss and tell bij komt kijken.

‘Kiss and tell’ staat te boek als de praktijk waarbij iemand een relatie aanknoopt met een publiek figuur, puur en alleen met de bedoeling om later de sappige details te kunnen verkopen aan een roddelblad. Roxy Music frontman Bryan Ferry maakte er een zwoel dansnummer over, tevens een repliek aan het adres van zijn ex Jerry Hall; in haar in 1985 verschenen memoires gaf de toenmalige mevrouw Jagger een inkijkje in hun relatie.

Kiss and tell wordt overigens ook wel chequebook journalism genoemd, iets waaraan gerefereerd wordt in het beklemmende Pills and Soap van Elvis Costello. Het nummer is een regelrechte aanklacht tegen tabloid-journalistiek en bevat snedige frases als Give us our daily bread in individual slices / And something for the daily rag to cancel any crisis .

Affaire met callgirl

Een crisis die in 1963 niet af te wenden viel, was die naar aanleiding van de Profumo-affaire in de Engelse politiek. Chequebook-journalism met een politicus in de hoofdrol en een schrijnende afwikkeling die alleen maar verliezers kende. Centraal stond Defensie-staatssecretaris John Profumo’s aanvankelijke ontkenning tegenover het Britse Lagerhuis dat hij een affaire zou hebben gehad met de vermeende callgirl Christine Keeler.

Hoewel de affaire kortstondig was en al dateerde uit 1961, was het in de Britse pers flink gaan rommelen rond de persoon van Keeler, nadat bekend geworden was dat zij parallel met haar flirt met Profumo ook een verhouding had met een Russische militair attaché. Door de aantijgingen van spionage en overspel zag Profumo zich genoodzaakt de eer aan zichzelf te houden.

Publiek schandaal bezongen

Daar bleef het echter niet bij; enkele maanden later trad zijn premier af en verloren de Tories ook nog de verkiezingen. Keeler verdween achter de tralies, haar mentor Stephen Ward en tevens de man die het soort sex-feestjes voor de hogere kringen organiseerde waar Profumo en Keeler elkaar voor het eerst ontmoette, pleegde volgens officiële lezing zelfmoord (onofficieel zou de Britse geheime dienst achter zijn moord zitten).

Het publieke schandaal werd in 1989 in bezongen door white soul diva Dusty Springfield (met een beetje hulp van de Pet Shop Boys), bij wijze van muzikaal thema bij de film Scandal. De samenwerking leverde Springfield voor het eerst sinds 1971 weer enkele hits op en meteen ook haar laatste. Ter afsluiting nog een lichtpuntje: in december van dit jaar gaat naar verluidt een musical in première van Andrew Lloyd Webber over de Profumo-affaire, getiteld "Stephen Ward". Wie weet mag hij binnenkort aanschuiven bij Albert om er meer over te vertellen.

Reageer

Geef een reactie

*