RTV Noord, RTV Drenthe en NDC bespreken samenwerking

Regionale omroepen RTV Noord en RTV Drenthe zijn in gesprek met NDC Mediagroep over mogelijkheden tot samenwerking. Een gezamenlijke nieuwssite behoort tot de mogelijkheden, maar ook wordt overwogen om huisvesting samen te voegen en afdelingen achter de schermen, zoals directie en administratie, te centraliseren. ‘Ik hoop dat het niet bij praten blijft en dat we doorpakken.’

Door: Dorien Vrieling

Afgelopen woensdag kwamen de drie partijen voor het eerst samen. Volgens Dina Boonstra, sinds 1 september directeur van NDC, was het een ‘open gesprek’. "Het is niet meer dan logisch dat we als regionale journalistieke partijen bespreken wat we aan elkaar kunnen hebben." Gijs Lensink, directeur van RTV Noord, is tevreden over de kennismaking. "Boonstra neemt de regio duidelijk serieus. De afgelopen jaren is er in het bestuur van NDC veel gebeurd. Eerdere directeuren woonden in het westen en zaten er maar kort, het was vaak moeilijk om hen rond de tafel te krijgen. Dat is met Boonstra nu al anders." Dink Binnendijk, directeur-hoofdredacteur van RTV Drenthe: "De gesprekken komen nu op gang, en dat is erg goed. Ik hoop dat het niet bij praten blijft, en dat we doorpakken."

Publiek-private samenwerking

Staatssecretaris Sander Dekker maakte maandag bekend dat de omroepen moeten gaan samenwerken met private partijen. Dat komt RTV Noord, RTV Drenthe en NDC goed uit. Boonstra: "Publiek-private samenwerking was jarenlang ingewikkeld. Als kranten vonden we dat de omroepen online oneerlijke concurrentie vormden. Dat verandert nu we de handen ineen kunnen slaan." In de afgelopen jaren werd incidenteel al wel samengewerkt tussen de omroepen en het Dagblad van het Noorden. Zo stelde RTV Drenthe haar live stream van het bezoek van het koningspaar aan Drenthe beschikbaar aan de krant. Binnendijk: "Zo help je elkaar. Dat zijn de eerste stappen."

Een voorbeeld van publiek-private samenwerking waar zowel Boonstra, Binnendijk als Lensink iets in zien is 1Limburg, de website waar krant De Limburger / Limburgs Dagblad en omroep L1 gezamenlijk hun nieuws plaatsen. Binnendijk: "Eerstelijns nieuws, zoals ongelukken, branden en nieuws op basis van persberichten kun je prima samen brengen. Mijn indruk is dat het in Limburg goed bevalt." Voor Boonstra van NDC is het belangrijk dat samenwerking zorgt voor een vernieuwingsslag. "Ik hecht eraan dat we nieuwe interactieve mogelijkheden ontwikkelen, samen met onze doelgroep."

Krant heeft omroepen ook nodig

‘Noordelijke omroepen willen samen met Dagblad van het Noorden’, kopte die krant. Daarmee liep het Dagblad op de zaken vooruit, zeggen de betrokken partijen nu, want zover is het nog niet. Voor Binnendijk van RTV Drenthe heeft de kop bovendien een zekere bijklank. "Het klinkt alsof onze toekomst als omroepen er pas veiliger op wordt als we samen gaan werken. Maar om me, op z’n Drents, voorzichtig uit te drukken: ik denk dat de krant ons net zo hard nodig heeft." Dat beaamt Boonstra. "We zien al jaren de lezersaantallen teruglopen, en we verdiepen ons dus ook al heel lang in mogelijkheden om efficiënter te werken en te besparen. Vorig jaar hebben we nog afstand van 250 fte moeten doen."

De regionale omroepen moeten gezamenlijk 17 miljoen euro gaan besparen vanaf 1 januari 2017. Daarvoor zijn er verschillende opties, zegt Lensink. "We kunnen samenwerken met meerdere partijen. Het is niet óf, óf." Binnendijk: "Laten we ook de lokale omroepen niet vergeten. In Meppel zijn wij al een pilotproject gestart met de Meppeler Courant en RTV Oost. Zo hebben heel veel gemeenten een omroep. Vaak hebben ze weinig budget en zitten er maar een paar professionals. Misschien kunnen wij iets betekenen bij het scholen van mensen, zo kan talent ook doorstromen."

Bij elkaar intrekken

Ook op het gebied van huisvesting zou er van alles mogelijk zijn, zeggen de directeuren. Boonstra: "Dat moet je pragmatisch bekijken. Sommige panden zijn eigendom van een van ons, op andere plekken hebben we huurcontracten. In Assen hebben zowel NDC als RTV Drenthe een huurpand, daar zou samen gaan goed mogelijk zijn." Dat ziet Binnendijk van RTV Drenthe wel zitten: "Waarom zouden zij niet hier bij ons kunnen komen?" Hij ziet ook mogelijkheden in Emmen. "Daar hebben wij geen pand, maar de krant wel. Stel dat wij daar voor een deel bij intrekken, dan vindt er een kruisbestuiving plaats."

Voor alle partijen staat vast dat de kwaliteit van de journalistiek er niet op achteruit mag gaan. Binnendijk: "Het wezen van krant en omroep is het informeren van mensen. Wat is er mooier dan vanuit verschillende invalshoeken nieuws en achtergronden brengen? Aan eenheidsworst heeft niemand iets. We moeten vooral onze eigen primeurs blijven houden en op onze eigen manier aan duiding blijven doen. Dan houd je een aantrekkelijk medialandschap." Daarom moeten journalisten vooral vanuit hun eigen gebied blijven werken, zegt Lensink. "Anders verlies je aansluiting bij de regio en geef je een heel verkeerd signaal af aan de kijker en de lezer."

Lees ook:

Reageer

Geef een reactie

*