Samenwerken is het sleutelwoord

In maart 2013 waren Jelle Kamsma en Yordi Dam met LocalFocus één van de drie winnaars van The Challenge. Voor hun innovatieve idee – de datajournalistieke nieuwsdienst LocalFocus – ontving het duo 20.000 euro startsubsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Jelle Kamsma kijkt terug op een bewogen jaar: "Door het winnen van The Challenge werken we nu in een omgeving waarin heel veel expertise is. Dat is ontzettend stimulerend."

Door: Eva Bosgraaf

Na het winnen van The Challenge heeft het ondernemerstrio de eerste maanden besteed aan het bouwen van het platform. Ook kreeg het project naast de 20.000 euro subsidie van The Challenge nog 50.000 euro subsidie in het kader van de Persinnovatieregeling. De nieuwe subsidie was bedoelt om de werking van LocalFocus verder te automatiseren.

Terwijl er had aan de techniek gewerkt werd, benaderde Kamsma verschillende nieuwsredacties om ze over te halen mee te werken aan de pilot van het project. Dat is gelukt: al snel vonden ze Omroep West, Omroep Flevoland en Dichtbij.nl bereid met ze in zee te gaan. Kamsma: "Die pilot is inmiddels afgerond, dus nu zijn we op zoek naar organisaties die ook echt willen betalen voor de diensten die we leveren." Dat lijkt te gaan lukken. "Er is nog niets ondertekend, maar Omroep West heeft al aangegeven met ons te willen blijven werken. Dat is natuurlijk te gek!"

Succesvolle samenwerking

"Al in mijn eerste pitch heb ik aangegeven dat ik LocalFocus alleen maar van de grond zou kunnen krijgen als ik zou gaan samenwerken met mensen die kennis hadden die ik niet heb. Via Twitter kwam ik al vrij snel in contact met ontwerper Yordi Dam en vlak nadat we The Challenge wonnen leerden we onze programmeur Erik Willems kennen. Sindsdien vormen we met z’n drieen de basis van LocalFocus en dat gaat heel goed. We werken hard aan ons platform, en ik heb het idee dat er goede dingen naar ons toe komen."

Kamsma, Dam en Willems werken alle drie naast hun werkzaamheden voor LocalFocus ook nog als freelancer. Volgens Kamsma is het door die enorme drukte des te fijner dat de samenwerking zo vlekkeloos verloopt. "Alles staat of valt bij ons met onze samenwerking. Toen Yordi, Erik en ik met elkaar in zee gingen, namen we natuurlijk een gokje: we kenden elkaar nauwelijks, dus je weet nooit hoe dat gaat uitpakken. Ondertussen zijn we écht een team geworden, we werken alle drie keihard aan LocalFocus. We hebben een dataplatform dat werkt en dingen doet die ik nog bij geen enkele andere dienst gezien heb. Met z’n drieën is het ons gelukt om echt mee te doen in de journalistiek, en dat is voor mij de grootste meevaller die ik kan verzinnen."

Tegenvaller

"De grootste tegenvaller waar we het afgelopen jaar tegenaan gelopen zijn, was dat het veel te tijdrovend bleek om eigen research te doen. Een van de ideeën die we hadden toen we begonnen was dat we nog niet eerder gepubliceerde data bij overheidsinstanties zouden proberen te verkrijgen, maar al snel liepen we tegen muren aan. Communicatieafdelingen zijn soms ontzettend terughoudend met het vrijgeven van hun informatie. Omdat we toch graag zelf nieuwe data wilden aanbieden hebben we een WOB-specialist in de arm genomen. Op deze manier kunnen we toch aan ‘eigen’ data komen."

‘Word vrienden met een programmeur’

Het belangrijkste advies dat Kamsma heeft voor toekomstige Challenge-winnaars gaat over samenwerking: "Ik heb gezien dat er onder de genomineerden een behoorlijk aantal initiatieven zijn die net als wij een technische inslag hebben. Mijn advies aan hen zou zijn: ‘word zo snel mogelijk vrienden met een programmeur.’ Kamsma lacht. "Serieus: zorg ervoor dat je zo snel mogelijk iemand bij je project betrekt die verstand heeft van programmeren. Betrek hem erbij. Bij LocalFocus is alles constant in ontwikkeling: net als je denkt dat er iets af is, verzinnen we toch weer aanpassingen. Het is gewoon écht heel handig als de persoon die die veranderingen technisch realiseert, onderdeel is van je onderneming. Zoek samenwerking met een betrokken programmeur, alleen dan kun je die veranderingen soepel blijven doorvoeren.

Spannend jaar

De drie mannen achter LocalFocus zijn vastberaden een succes te maken van hun innovatieve startup. "Het is de bedoeling dat we over niet al te lange tijd op eigen benen kunnen staan, dat we genoeg betalende klanten hebben om onszelf te kunnen bedruipen," zegt Kamsma. Op dit moment lukt dat nog niet helemaal, waardoor ze ook freelance opdrachten moeten blijven doen.

2014 wordt een spannend jaar voor het bedrijf. De ontwikkelingen gaan in ieder geval door: op dit moment werkt LocalFocus aan een gratis te gebruiken versie van het dataplatform, maar ook aan een ‘pro’ versie die geschikt is voor grootschalig gebruik. Op die manier hoopt LocalFocus zowel potentiële klanten enthousiast te kunnen maken én al betalende klanten op hun wenken te kunnen bedienen.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*