Spanje werkt aan hyperlink belasting

In Spanje is onlangs door het Congres een wet goedgekeurd die bepaalt dat belasting betaald moet worden voor het plaatsen van hyperlinks die linken naar nieuwsverhalen. In september oordeelt de Senaat over de wet.

Al snel nadat het wetsvoorstel bekend werd in Spanje werd de bijnaam Google Tax gebruikt. Vooral voor nieuwsaggregatie sites als Google News zal de wet namelijk nadelig uitpakken. Voor elke link naar een nieuwsartikel op een externe site zal onder de nieuwe wet betaald moeten worden. Social media als Facebook en Twitter lijken vooralsnog uitgesloten te worden van de belasting.

Flink gespeculeerd

Over de uitwerking van de wet op het journalistieke veld wordt ondertussen flink gespeculeerd. Zo verwacht Julio Alonsa, eigenaar van een groot Spaans mediabedrijf, dat Google News de deuren zal sluiten in Spanje wanneer de wet wordt doorgevoerd. De Spaanse aggregatiesite Menéame heeft het er zelfs over het land te verlaten wanneer de wet wordt doorgevoerd.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Google de dupe dreigt te worden van een belasting op hyperlinks. Zo deden zich in Frankrijk, Duitsland en Belgie eerder al soortgelijke situaties voor. Een overzicht hiervan vind je hier.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*