Stimuleringsfonds voor de Journalistiek’

Het Stimuleringsfonds voor de Pers zal voortaan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heten. Dat heeft Sander Dekker, staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, woensdag bekendgemaakt.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Dekker aan dat de naam Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de huidige rol van het fonds beter tot uitdrukking brengt. Sinds 2010 veranderde het fonds van een geldverstrekkende organisatie naar een servicegericht kennisinstituut en verbreedde het zijn werkveld naar de journalistieke infrastructuur.

Aanpassen aan ontwikkelingen

Dekker schrijft in de brief dat het fonds door de jaren heen heeft laten zien dat het in staat is zich aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen in het medialandschap, onder meer met tijdelijke regelingen als de Persinnovatieregeling en The Challenge. "Het fonds steunt de journalistiek door vanuit een duidelijk omschreven verantwoordelijkheid met grote betrokkenheid en tegelijk respectvolle afstand, behulpzaam te zijn bij de zoektocht naar nieuwe rendabele uitgeefmodellen en journalistieke modellen." Ook heeft de Jonge Journalistenregeling (waarover vanaf volgende week een aantal artikelen op deze site) volgens Dekker zijn doel bereikt.

Een belangrijk aandachtspunt voor Dekker is de verschralende, regionale journalistiek. "Bundeling van krachten lijkt hier noodzakelijk, bijvoorbeeld in de vorm van regionale mediacentra en door sterkere samenwerking in de regio. De Raad voor Cultuur zal dit thema betrekken in zijn toekomstverkenning." Voor de toekomst van de sector vindt hij het verder van belang dat ook de journalistieke opleidingen goed aansluiten op de eisen die de nieuwe digitale omgeving stelt.

Lees de persbrief

Reageer

Geef een reactie

*