Subsidie voor samenwerkingsverband Newsroom Enschede

Newsroom Enschede, een samenwerkingverband tussen De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM, krijgt als eerste project subsidie uit de nieuwe regeling Regionale Journalistieke Samenwerking. Newsroom Enschede krijgt de komende drie jaar maximaal 450.000 euro subsidie om de nieuwsvoorziening in de regio verbeteren.

Maar liefst 29 voorstellen voor journalistieke samenwerking in de regio wisten in september en oktober hun weg te vinden naar onze nieuwe regeling Regionale Journalistieke Samenwerking. Vorige week werden de meest kansrijke ideeën gepresenteerd aan het bestuur van het Fonds, dat vervolgens één project selecteerde dat in 2015 het spits afbijt: Newsroom Enschede.

Binnen Newsroom Enschede hebben de lokale omroep TV Enschede FM en het regionale dagblad Twentsche Courant Tubantia de handen ineengeslagen. Nadat zij in 2014 ervaring opdeden met enkele journalistieke projecten – de gemeenteraadsverkiezingen en de zoektocht naar een nieuwe burgemeester – mocht staatssecretaris Sander Dekker in juni 2015 de gezamenlijke redactie officieel voor geopend verklaren.

Centraal binnen het nieuwe plan van Newsroom Enschede staat het ontwikkelen van een bedrijfsmodel met als belangrijkste bestanddelen een constante stroom van vernieuwende journalistieke producties, een kostendekkend businessmodel en kopieerbaarheid naar andere regio’s.

Hierbij wordt de hulp ingeroepen van media-opleidingen op HBO- en MBO-niveau: naast het faciliteren van een groot aantal werkplekken binnen Newsroom Enschede worden concrete onderzoeksvragen bij de studenten en scholieren neergelegd rondom het bereiken van (nieuwe) publieksgroepen en online betalingsbereidheid voor nieuws. Vier toonaangevende creatieve ondernemingen uit de regio gaan fungeren als incubator bij een jaarlijks te organiseren newsroom medialab.

Newsroom Enschede is niet alleen een interessante publiek-private samenwerking, het unieke schuilt er mede in dat de samenwerkende partijen er gelijktijdig in geslaagd zijn een barrière te slechten tussen de lokale en regionale nieuwsvoorziening.

Reageer

1 comments

450.000 Euro subsidie! Zo kan iedereen het. Ons initiatief Alphens.nl dat al jaren winst draait, veel vernieuwender is en met wat steun nog veel vernieuwender kan zijn, komt niet in aanmerking voor steun. Is er binnen de ‘klassieke’ journalistiek ook sprake van een old-boys-netwerk? Waarom het wiel met de klassieke hap (want dat zijn Tubantia en omroep Enschede) opnieuw en tegen enorme kosten opnieuw uitvinden? Ik waag me ook nog aan een voorspelling: het gaat niks worden.

Geef een reactie

*