Tips om je online privacy te beschermen

Of het nu dagelijks of incidenteel is: als journalist ga je om met gevoelige informatie, en die mag niet zomaar op straat komen te liggen. Daarentegen wil je als journalist wel vindbaar zijn op het internet en bronnen moeten het aandurven om je te benaderen. Persinnovatie.nl geeft een paar handige tips en tricks om je online privacy te beschermen.

Door: Sean van der Steen

1. Duck Duck Go

De simpelste tip uit dit lijstje is Duck Duck Go, een zoekmachine die je zoekopdrachten niet opslaat. Want ja, Google doet dat wel. Overigens kun je bij de zoekgigant aangeven dat je niet wilt dat je zoekgeschiedenis wordt opgeslagen in je Google-account. Ook kunnen oude zoekopdrachten handmatig verwijdered worden. Google behoudt dan nog steeds een kopie van je zoekgeschiedenis op zijn eigen servers. Daarom: Duck Duck Go.

2. E-mail versleutelen met PGP

PGP, oftewel Pretty Good Privacy, is een versleutelmethode die veel wordt toegepast bij e-mailverkeer. Bij PGP kan je e-mail alleen gelezen worden door de ontvanger. Partijen die je mail onderscheppen, zien slechts een onbegrijpelijke brij aan symbolen. PGP werkt met twee sleutels: een sleutel die je absoluut geheim houdt en een openbare sleutel die je verspreid zodat mensen je veilig kunnen benaderen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is PGP vrij eenvoudig op te zetten. Zo is er is een populaire extensie voor de browsers Chrome en Firefox, genaamd Mailvelope. Deze toepassing maakt het principe van PGP mogelijk bij de online mailservices Outlook, Gmail en Yahoo. Als je e-mailsoftware op je computer hebt draaien, zoals Mozilla’s Thunderbird, kan de extensie Enigmail gebruikt worden.

3. Handige browser-extensies

Populaire browsers als Chrome en Firefox bieden je de mogelijkheid om extensies te installeren. Verreweg de bekendste is de advertentie-verwijderaar AdBlock, maar er zijn ook apps die je helpen je online privacy te beheren. De open source browser Firefox is een goede basis om op te werken. Met de add-on Ghostery kun je vervolgens in de gaten houden wie er online over je schouders meekijkt én dat voorkomen. Een andere goede add-on is Https everywhere. Deze add-on probeert om op zoveel mogelijk websites beveiligd browsen toe te passen: verkeer tussen jou en de betreffende website is dan beveiligd. Hoewel dit niet voor iedere website mogelijk is, zijn er ook websites die de optie wel kennen maar niet standaard aanbieden.

4. App-permissies op Android

Apps op Android vragen bij het installeren om machtigingen. Sommige apps willen bijvoorbeeld toegang tot je opslaggeheugen om daar informatie op kwijt te kunnen. Prima, maar waarom zou zo’n app dan – bijvoorbeeld – ook toegang moeten krijgen tot je contactenlijst? Met de Android-app Permission Dog kun je in een oogopslag zien welke apps wat mogen doen op je Android-toestel. Mocht je iets raars tegenkomen, dan kun je de betreffende app simpelweg verwijderen. Ben je wel tevreden over een app, maar niet over de permissies? Dan kun je met deze app permissies bekijken en eventueel intrekken op app-niveau. Dat laatste is wel iets voor gevorderden: je moet root-toegang tot je telefoon hebben. Voor de gevorderden: als je root-toegang hebt, kun je net zo goed een custom ROM als Cyanogenmod installeren, waar controle over app-permissies al zit ingebakken.

5. Virtual Private Network

VPN, of Virtual Private Network, is een manier om anoniem te surfen op het internet. Het internetverkeer wordt versleuteld en gaat via een VPN-server naar keuze. Kwaadwillenden kunnen dan je internetgedrag niet meer terugleiden naar jou. Er bestaan gratis VPN-diensten, maar die zijn vaak beperkt. Voor een paar euro per maand kun je een ‘abonnement’ nemen bij een provider, zoals Private Internet Access. VPN is een goede, betaalbare manier om je online privacy te verbeteren.

6. TOR-netwerk

Een oplossing voor gevorderden is TOR, dat staat voor The Onion Router. Deze software leidt je internetverkeer via verschillende, willekeurige servers en bij elke tussenstop wordt de data versleuteld. TOR bestaat ook voor smartphones die op Android draaien: Orbot. Overigens zorgt TOR dankzij de vele tussenstops niet voor het snelste internet. Daarnaast is het mogelijk dat je juist extra aandacht op jezelf vestigt wanneer je gebruik maakt van TOR. Zo meldde de Duitse radiozonders NDR en WDR eerder dit jaar dat TOR-gebruikers door de NSA massaal als extremisten bestempeld werden. En onlangs maakten onderzoekers bekend dat een groot deel van de TOR-gebruikers tóch is te identificeren.

Lees verder

Stichting Bits of Freedom, een organisatie die digitale burgerrechten verdedigt, heeft een handige internet-vrijheid toolbox samengesteld.

Lees ook

Reageer

Geef een reactie

*