Tow Center onderzoekt nieuwsalgoritmes

Het Tow Center for Digital Journalism van de Universiteit van Columbia krijgt ruim 2,5 miljoen euro van de Knight Foundation om meer onderzoek te doen naar onder meer geautomatiseerde journalistiek door middel van algoritmes.

Het onderzoek van het Tow Center zal draaien rond 4 thema’s: nieuwsalgoritmes, data en statistieken, publiek en betrokkenheid, experimentele journalistiek. Op Journalism.co.uk vertelt directeur Emily Bell dat ‘robotjournalistiek’ handig kan zijn om informatie te genereren en te verspreiden, maar dat het ook valse patronen kan creĆ«ren. ‘Als we dat onderzoeken, kunnen we zien hoe we deze technieken beter kunnen toepassen in de journalistiek’, aldus Bell.

Quakebot

De Los Angeles Times gebruikt al een algoritme genaamd Quakebot om nieuwsberichten over aardbevingen automatisch aan te maken. Een redacteur bekijkt het stuk nog wel voor het online wordt geplaatst.

Een lopend project van het Tow Center, eveneens ondersteund door Knight, onderzoekt hoe sensoren gebruikt kunnen worden in de journalistiek. Tow Center noemt ‘sensorjournalistiek’ een logisch verlengstuk van datajournalistiek.

Reageer

Geef een reactie

*