TV primaire kanaal lokaal nieuws VS

Pew Research Center publiceerde onlangs een rapport over de regionale nieuwsvoorziening en consumptie in drie Amerikaanse steden. Wij zetten de belangrijkste bevindingen uit het rapport ‘Local news in a digital age’, voor je op een rij.

Vorige maand presenteerden onze onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de regio. Wat bleek: burgers woonachtig in een plaats met minder dan 50.000 inwoners (bijna 8 miljoen Nederlanders), krijgen aanzienlijk minder lokaal nieuws onder ogen dan inwoners van plaatsen met meer dan 50.000 inwoners. De offline nieuwsvoorziening ? de traditionele lokale en regionale kranten ? brengt meer nieuws dan de online kanalen.

Ook in de Verenigde Staten doen ze onderzoek naar de regionale nieuwsvoorziening, zo publiceerde het Pew Research Center onlangs het rapport ‘Local news in a digital age’. Pew onderzocht de nieuws ecosystemen in drie steden ? Denver, Macon en Sioux City ? aan de hand van enquêtes, interviews en content analyses. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen:

  • Bijna negen van de tien burgers volgt lokaal nieuws redelijk tot goed. Ongeveer de helft volgt het nieuws zeer goed.
  • Lokale televisie blijkt nog steeds het primaire kanaal waarop nieuws gevolgd wordt, en heeft daarmee een grote voorsprong op kranten.
  • Er zijn patronen zichtbaar op basis van afkomst van inwoner in de onderzochte steden. ‘Blacks in Macon and Hispanics in Denver express a greater interest in local news than do whites’, is een van de bevindingen.
  • De resultaten van het onderzoek bevestigen de bevindingen van eerder academisch onderzoek naar de relatie tussen nieuwsconsumptie en indicatoren van maatschappelijke betrokkenheid. In alle drie de steden bleek dat mensen met een sterke maatschappelijke betrokkenheid en mensen die hun leefomgeving positief beoordelen, sterkere nieuwsbehoeftes hebben.
  • Social media spelen (nog steeds) geen prominente rol in de regionale nieuwsvoorziening. Voor acht procent van het publiek is social media het belangrijkste nieuwskanaal, ruim een derde van de burgers noemt internet als zeer belangrijk bij het op de hoogte blijven van lokaal nieuws.

Al met al illustreren de resultaten dat een toename van de digitale oriëntatie van regionale nieuwsspelers zorgt voor een (beperkte) verruiming van de lokale nieuwsmarkt, en minder afhankelijkheid van de gevestigde dominante spelers op de markt. Daarnaast resulteert het in meer diversiteit in de verslaggeving, steeds vaker geproduceerd door ondernemende journalisten, aldus het rapport.

Het onderzoek is gebaseerd op casestudies in de drie steden en kan daarom niet gezien worden als afspiegeling van de totale Amerikaanse situatie. “These three cities are not meant to be extrapolated to the nation as whole, but they do indicate the degree to which local factors ? from digital infrastructure to economics to civic engagement to race, ethnicity and education ? contribute to the mix of providers that emerge, the public that supports them and the ways they interact.”

Lees ook

  • Lees hier het volledige rapport ‘Local News in a Digital Age’
  • De laatste resultaten van ons eigen onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de regio vind je hier

Reageer

Geef een reactie

*