Vragen bij het nieuws? Immrs beantwoordt ze

"Vaak als je iets in de krant leest denk je: daar heb ik wel meer vragen bij", vertelt information designer Erik van Gameren. Het was voor hem en Laurens Vreekamp de aanleiding voor hun projectidee: Immrs. Volgens de bedenkers moet Immrs een ‘rustige tablet-reader voor persoonlijke vragen bij het nieuws’ worden. Ze ontvingen een subsidie van 49.900 euro van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

Door: Jolien Scholte

Immrs gaat dossiers opstellen bij nieuwsvragen. Van Gameren legt het idee uit: "Mensen kunnen persoonlijke vragen stellen die zij hebben bij het nieuws. Ter plekke wordt door Immrs dan een dossier van nieuwsartikelen samengesteld dat deze vraag moet beantwoorden. In een rustige omgeving, zodat je zonder toeters en bellen de stukken kunt lezen."

Bij Immrs gaat het puur om de vraag die wordt gesteld. "Die willen we zo compleet mogelijk beantwoorden", stelt Van Gameren. "Mensen moeten hun dagelijkse nieuws ergens anders vandaan halen, wij zijn er vervolgens voor de vragen die ze daarbij hebben." Immrs mikt op de wat oudere doelgroep van 40 tot 65 jaar. "Zij staan bekend als kritische verdieping-zoekers. Ze zitten vaak goed in het nieuws en willen er ook nog voor betalen."

‘Hoe begon die oorlog ook alweer?’

Maar nieuwsdossiers over bepaalde nieuwsgebeurtenissen, die worden toch ook al door andere nieuwsorganisaties gemaakt? Bijvoorbeeld de nieuwsdossier e-books van NRC? "Dat is echt heel iets anders", stelt van Gameren. "Het belangrijkste verschil is dat wij een persoonlijk dossier aanbieden: jij als gebruiker krijgt antwoord op de vraag die jij stelt. Daarnaast gaan we het proces bijna volledig automatiseren, met alleen een meta-redactie die dat controleert."

Van Gameren geeft een voorbeeld. "Als ik nu NRC opensla zie ik: ‘Record aantal hulpvragen vanuit Syrië’. Dan kan ik denken: hoe begon die oorlog eigenlijk ook alweer? Het kan een heel specifieke vraag zijn, maar ook wat algemener." Het stellen van de vraag volledig aan de gebruiker overlaten heeft ook risico’s. "We zullen zeker niet alle vragen goed kunnen beantwoorden. Dat is ook nog wel spannend: in hoeverre we dat kunnen."

6 tot 8 artikelen per dossier

Wanneer een gebruiker een vraag stelt, treedt het systeem van Immrs in werking. Van Gameren: "Er wordt gewerkt met algoritmes die een semantische analyse uitvoeren: wat voor thema’s zitten er in de vraag, en hoe zijn die verbonden." Uit een database met een semantisch netwerk komen dan artikelen naar boven die met de vraag te maken hebben.

"Als iemand een vraag stelt komt daar een berg artikelen uit die we tot 6 à 8 per dossier willen terugbrengen", stelt hij. "Maar daar gaat nog een laag overheen. We willen geen overlap in informatie en de artikelen moeten in een logische volgorde. Daarnaast letten we ook op de persoonlijke voorkeur van gebruikers, waarvoor we bijvoorbeeld het leesgedrag meten." Binnen de Immrs-reader moet ook de mogelijkheid zijn voor feedback. "We willen echt focussen op de gebruikerservaring. Die moet zodanig goed zijn dat mensen het dossier ook uitlezen en er blij mee zijn."

Van Gameren en Vreekamp hopen het meeste op te kunnen vangen met een aantal verschillende algoritmes, en daarnaast is er curatie door een meta-redactie. "Het is spannend hoe dat precies gaat werken", vindt Van Gameren. In die redactie willen de bedenkers ook studerende journalisten plaatsen. "Laurens werkt bij de School voor de Journalistiek in Utrecht, daar hebben we goede contacten. Voor de studenten is het een interessante mogelijkheid. De kans dat zij nog bij krantenredacties terecht kunnen wordt steeds kleiner."

Samenwerking met Newz

Naast de School voor de Journalistiek wordt samengewerkt met onderzoeksinstituut TNO, maar de grootste partner van Immrs is Newz. Uit deze artikelendatabase verzamelt Immrs nieuwsberichten voor de dossiers, en daarnaast wordt het semantisch netwerk van Newz gebruikt. "Die semantische laag waar ze mee bezig zijn is voor ons heel belangrijk", stelt van Gameren.

Hij geeft toe dat Immrs afhankelijk is van Newz. "Maar dat vinden we helemaal niet erg. Zij doen iets unieks, en ze zijn al heel groot." Een perfecte samenwerkingspartner, volgens van Gameren. "Het gros van de kwaliteitsjournalistiek in Nederland gaat zijn content ook via Newz verspreiden. Daar worden onze dossiers uit opgebouwd."

Pilot start in september

Vooralsnog is Immrs alleen nog maar een concept. Een duidelijk concept, meent Van Gameren. "Maar nu moeten we van daaruit heel erg veel vragen gaan beantwoorden. En dan zal er nog best het nodige veranderen."

Zo hebben Van Gameren en Vreekamp het verdienmodel voor Immrs nog niet uitgedacht. "Dat ligt in dit stadium nog een beetje in het midden, al is het natuurlijk wel heel belangrijk. We hebben behoorlijke kostenposten: de software, de meta-redactie, de content. We denken aan abonnementen, maar hoeveel die moeten kosten dat moeten we nog uitvinden."

Zelfs de vraag of Immrs een tablet-reader wordt of een web-applicatie is nog niet definitief beantwoord. "De techniek is niet leidend", meent Van Gameren. "Die volgt wat wij bedenken, en wat uit de testfase naar voren komt."

Die pilot staat gepland in het komende jaar. "We bouwen eerst een testversie, en dan gaan we vanaf september testen met 500 gebruikers. Eigenlijk gaan we ontwikkelen en testen tegelijk, dat scheelt veel tijd." Het eerste wat Van Gameren en Vreekamp gaan doen is een projectmanager inhuren. "Iemand die mensen aan elkaar kan binden en de planning kan vastleggen. Laurens en ik hebben allebei gewoon een baan en willen er vooral inhoudelijk mee bezig zijn. De tweede stap is dan om de tafel gaan met alle betrokken partijen."

Bondgenoten maken

Het wordt een ingewikkeld proces om de algoritmes werkend te krijgen, dat weet ook Van Gameren. "Maar we leven in de 21ste eeuw en ik denk dat dit gaat lukken. De kans van slagen is niet in te schatten omdat we nog zo in de beginfase zitten, maar als je er niet in gelooft lukt het sowieso niet."

Volgens hem is het vooral zaak om de verschillende partijen bijeen te brengen. "Er zijn veel vergelijkbare ontwikkelingen gaande, bijvoorbeeld bij Newz. Wij moeten dat zien te koppelen, en zorgen dat we bondgenoten maken waar we mee verder kunnen." Van Gameren relativeert: "In de journalistiek is bijna alles nu onzeker en dit is geen uitzondering."

Lees ook

Reageer

Geef een reactie

*