Watskeburt!?: Koppensnellers in video

MDistillery

Wie op een nieuwssite kijkt ziet aan koppen, rubrieken of lay-out van artikelen vaak wat er relevant is voor hem of haar als gebruiker. Bij video is dat minder makkelijk. Daarom ontwikkelen kennisinstelling TNO en technologie start-up Media Distillery de tool Watskeburt!?, die de inhoud van een video makkelijk inzichtelijk maakt.

Zes ideeën voor journalistieke vernieuwing ontvingen in juli persinnovatie-subsidie om hun project te starten. Watskeburt!? was een van deze ideeën. Het doorstond de pressure cooker en een team met mensen van zowel TNO als Media Distillery begon in september met de ontwikkeling van het idee. Martin Prins van TNO geeft tekst en uitleg.

Hoe is het idee tot stand gekomen?

“Het is best lastig voor consumenten of journalisten om op basis van videomateriaal vooraf inzicht te krijgen in de inhoud van een videoclip. Je hebt vaak een korte beschrijving, misschien een kop, wat platte tekst en een thumbnail. Onze observatie was, ook vanwege eerdere onderzoeken vanuit TNO met klanten, dat dit heel beperkte informatie gaf.”

En de titel, Watskeburt!?

“Ja, Wat is er gebeurd in het nieuws? We hebben vaak acroniemen bij TNO. Nu eens een leukere titel die vragen oproept.”

Hoe kan jullie tool helpen bij grote nieuwsevenementen zoals de recente aanslagen in Parijs?

“Op het moment dat zoiets gebeurt, wil je als nieuwsorganisatie snel in staat zijn relevant nieuws aan je publiek te melden. Er is enorm veel informatie beschikbaar en daar moet je het dan maar mee doen. Watskeburt!? zou dan kunnen helpen om te kijken welk materiaal relevant is zonder al het materiaal zelf te bekijken, want dat is tijdrovend.”

Hoe gaan jullie dat doen?

“We gebruiken beeldanalyse-technologie om te kijken waar shots over gaan, zonder te weten wat precies de inhoud is. Is het bijvoorbeeld een statisch beeld? Is het binnen of buiten opgenomen? Of is er tekst in beeld? Daarnaast kijken we of we relevante metadata uit geluid kunnen extraheren. Door een piek in geluid kunnen we bijvoorbeeld een machinegeweer of alarm vaststellen en aangeven waar interessante momenten zitten in een video. We weten niet zeker of het relevant is, maar we kunnen dit er wel uit filteren en het visueel presenteren. Watskeburt!? kan de gebruiker een korte samenvatting geven via bijvoorbeeld geanimeerde thumbnails of een scroller. Tik-tik-tik en je hebt een betere impressie van waar het beeld over gaat.”

Doen grote partijen als YouTube en Facebook dit soort dingen al niet?

“Laten we eerlijk zijn, die partijen timmeren aan de weg en je kunt er ook niet omheen. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg sterk in beeldherkenning. Maar de combinatie die wij aanbieden met context doen ze niet. Op Google kan je nu niet zoeken in beeld, slechts in de beschrijvingen van video.”

Hoe heeft de Pressure Cooker jullie plannen veranderd?

“Waar we snel achter kwamen is dat mensen hele hoge eisen aan nieuwscontent stellen. Ze stoppen bijvoorbeeld snel met kijken naar losse clips als ze niet relevant zijn, maar kijken wel een hele journaaluitzending, zonder te weten waar het over gaat. Dat was voor ons de trigger: nieuws vinden mensen belangrijk, maar in de belevingswereld is nog veel te verbeteren. Je kan de gebruiker stimuleren om door te gaan naar iets anders. Wij dachten dat consumenten en journalisten meer behoefte hadden aan de relatie tussen video’s. Maar juist die beleving is belangrijk.”

Heeft het ook jullie business model veranderd?

“Zeker. De Pressure Cooker hielp ons om in te zien wie de stakeholders zouden zijn van dit idee. Waar zit de behoefte en meerwaarde? We zagen in dat de directe markt niet meteen lag bij de consument maar eerder bij mediapartijen. We zijn nu hard bezig met mock-ups en minimum viable products. We willen snel een werkbaar prototype hebben omdat je daarmee kan valideren of klanten dit willen. Sommige zijn al interactieve webpagina’s, maar anderen nog een plaatje van hoe het eruit kan komen te zien. We zitten nu in de afrondende fase.”

Hoe ziet jullie komende half jaar eruit?

“We gaan dit nu voorleggen aan mediapartijen en gaan daarna met ze in discussie. Wat resoneert nu? Wat spreekt tot de verbeelding? We kennen natuurlijk veel partijen via TNO en daardoor kijken we misschien door een minder roze bril. We hebben nu zeker acht concepten en we willen in januari een schifting maken in de haalbare projecten. Hopelijk kunnen wij dan met materiaal van een aantal partijen testen en in het voorjaar evalueren. Uiteindelijk willen we met Watskeburt!? het de consument makkelijker maken en ze zo meer, langer en vaker laten kijken. Dat is relevant voor journalistieke partijen. Of ze nu advertenties willen verkopen of gewoon hun materiaal zo breed mogelijk willen verspreiden.”

Over Pieter Horstman

Pieter Horstman is freelance journalist. "Als er een venndiagram van sport, innovatie en nieuwsjournalistiek zou bestaan, zou ik waarschijnlijk in het midden van dat diagram te vinden zijn." 

Reageer

Geef een reactie

*